Diverse bakproducten. Voor de begrippen en techniekenlijst van Heel Holland Bakt.

Op zoek naar uitleg over begrippen en technieken tijdens het bakken? Daar is een lijst voor!

Wie bakt komt al snel diverse termen en begrippen tegen in recepten. Denk aan groenten die geblancheerd moeten worden, chocolade tempereren of dat er Zwitserse room nodig is voor het recept. Maar wat beteken deze begrippen en technieken eigenlijk en hoe gaat u vervolgens aan de slag? Daar heeft Heel Holland Bakt een handig hulpmiddel voor ontwikkeld.

Begrippen en techniekenlijst

Voor zowel de beginnende als de gevorderde bakker is er een uitkomst. Heel Holland Bakt heeft namelijk een begrippenlijst online staan, waarin de meest uiteenlopende baktermen worden uitgelegd.

Zoek een begrip of techniek

De lijst staat op alfabetische volgorde. U kunt een letter aanklikken om te zoeken naar een woord of door de lijst heen scrollen. Klik op het plusje aan de rechterkant om de uitleg van het woord open te klappen. Bij de meeste begrippen staat ook een link naar een recept, zo kunt u direct aan de slag.

Deze termen staan er onder andere in

Om alvast een voorproefje te geven, pakken we er een aantal begrippen uit.

Wat is blancheren?

Blancheren is een kooktechniek voor groente en fruit. Het wordt hierbij kort gekookt. Hierdoor blijven ze beetgaar en knapperig. Dit maakt het makkelijker om groenten te verwerken in taarten of andere baksels. Daarnaast wordt het ook gebruikt om groenten in te kunnen vriezen. Hoe werkt het? Dompel het ingrediënt kort onder in kokend water en spoel daarna af met koud water. Dit remt het kookproces.

Wat is afschuimen?

Wanneer u bijvoorbeeld zelf soep, jam of stroop maakt, staat er in het recept dat u moet afschuimen. Dit is eigenlijk zoals de naam al zegt: het laagje schuim dat ontstaat bij het koken van een vloeistof moet weggehaald worden. Gebruik hiervoor een schuimspaan of een kleine soeplepel.

Wat is ganache?

Wie veel taarten of cakes bakt, zal de term vaker tegenkomen. Ganache is een romige vulling of topping. Het wordt gemaakt van chocolade en een vloeistof, meestal slagroom. Het is simpel om te maken. Verwarm de vloeistof en giet het vervolgens over de chocolade. Laat het even staan en roer daarna tot een geheel. De verhoudingen staan in de begrippenlijst.

Plien van Bennekom, Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden
Lees ook: Plien van Bennekom nieuwe presentator Heel Holland Bakt Kids

Wat is Zwitserse room?

Net zoals ganache, is Zwitserse room ook een vulling voor een taart of cake. Het is een zachte room, vol van smaak. Dat komt doordat er 1 deel banketbakkersroom en 2/3 deel slagroom wordt gebruikt.

Wat is tempereren?

Wanneer u iets met chocolade maakt, komt de term tempereren regelmatig voorbij. Dit is het smelten en vervolgens weer op temperatuur brengen van chocolade. Zo ontstaan er kristallen, die zorgen voor een mooie glans. Dit proces maakt chocolade ook goed breekbaar. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Die staan uitgelegd in de begrippenlijst.

(Bron: Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Willem Bosma says:

    Ik heb ook spierreuma gehad en dat heeft goed 2.5 jaar geduurd , en dat was geen pretje ben daarom blij dat er onderzoek naar word gedaan.