Hertshoornvaren

Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum)

De hertshoornvaren is geen onbekende in onze Nederlandse woonkamers. Door de jaren heen is hij verschillende keren ‘in de mode’ geweest en ook momenteel heeft hij qua populariteit niets te klagen.

Bladeren

De bladeren van deze bijzondere varen doen denken aan een hert, vandaar de Nederlandse naam hertshoornvaren. Ze zijn dik en voorzien van een viltig, grijs laagje. Laat dit beslist zitten, want het is bedoeld om verdamping tegen te gaan en vocht op te nemen. Naast de groene geweivormige bladeren heeft de plant aan de basis ook blad dat groen begint en vervolgens bruin wordt. Verwijder dit ook niet, want de plant haalt er zijn stevigheid uit en gebruikt het om voedsel achter op te slaan. Ze vergaan daarnaast één voor één vanzelf weer en geven daarbij ook weer voedsel af aan de grond.

Platycerium bifurcatumPlatycerium bifurcatum

Standplaats

De hertshoornvaren die in Nederland het meest te koop is komt van oorsprong voornamelijk uit Australië, waar hij als epifyt in bomen groeit. Hij onttrekt dus geen voedsel aan die bomen zelf, maar uit de humusresten en vocht die hij op zijn groeiplek vindt. Hij houdt van een warme en een licht beschaduwde plek. Zo tussen de 18 en 25 graden en uit de zon is ideaal. Bij het groeien zullen de bladeren steeds meer gaan hangen, dus daar moet bij de standplaats rekening mee worden gehouden.

Water geven

Het steriele, bruine blad groeit na verloop van tijd om de bovenkant van de pot heen, wat water geven lastig kan maken. U kunt dit voorkomen door de plant na aankoop alvast in een wat grotere pot te zetten. Ook is het handig deze plant water te geven door de pot onder te dompelen. Laat hem hierna goed uitlekken. Kraanwater bevat net iets teveel kalk naar zijn smaak, dus als het mogelijk is, kunt u het best regenwater op kamertemperatuur geven. Laat de grond nooit uitdrogen, meestal is hier één tot enkele keren water geven per week voor nodig, afhankelijk van de warmte en luchtvochtigheid van de standplaats. De hertshoornvaren houdt van een hoge luchtvochtigheid, maar is bestand tegen droge lucht. Sproei de plant niet rechtstreeks, want dat is niet goed voor zijn beschermende laagje. U kunt eventueel wel in de omgeving van de plant sproeien.

In de lente en de zomer kunt u hem af en toe plantenmest voor groene planten geven in een lage dosis.

Platycerium bifurcatum

Verpotten

Dit is een uitdagend klusje, want des te groter de plant wordt, des te lastiger is het dit te doen zonder hem te beschadigen. Gebruik hiervoor aarde voor varens. Sommige mensen zetten hem niet in een pot, maar bevestigen de plant aan een stuk schors of blokje hout en bekleden hem vervolgens met wat mos.

Uitlopers

Voor degenen met behoorlijk groene vingers: af en toe verschijnen er aan de voet van de plant kleine, nieuwe plantjes die u eventueel kunt oppotten en met wat extra inspanning kunt opkweken tot nieuwe planten.

Geef een reactie