Ouder echtpaar wast kleding. Nederlanders wassen hun kleding te vaak. Hoe vaak is het wel nodig?

We wassen onze kleding te vaak: hoe vaak is het wel nodig?

Uit angst om te stinken, wassen veel mensen hun kleren vaker dan nodig. Het is begrijpelijk dat u fris voor de dag wilt komen, maar uw kleding slijt sneller als u het te vaak wast. Het is bovendien minder goed voor het milieu. Wanneer is het wel nodig om uw kleding te wassen?    

Hoe vaak wassen Nederlanders?

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit 2020 blijkt dat Nederlanders gemiddeld 10 wasjes per maand draaien. Vrouwen doen dit net iets vaker dan mannen. Opvallend is ook dat er een flink verschil zit tussen stad en platteland. Nederlanders die in zeer stedelijk gebied wonen, laten de wasmachine zo’n 8 keer per maand draaien. In een niet-stedelijk gebied zijn dat er ruim 13. Het ministerie heeft geen verklaring voor dit grote verschil. Er is geen significant verschil aangetroffen tussen hoe vaak mensen van verschillende leeftijden de wasmachine gebruiken.

Wanneer doen we onze kleding in de was?

Bijna 40 procent van de Nederlanders doet hun kleding al na 1 keer dragen in de was. Sommige mensen doen dat om de wasmachine vol te krijgen of omdat het kledingstuk in de weg ligt, anderen omdat ze het vinden stinken of omdat ze niet van plan zijn het op korte termijn nogmaals te dragen.

Volgens Zweeds onderzoek hoeven we onze kleding helemaal niet zo vaak te wassen. Zij denken dat mensen zo vaak wassen om aan de maatschappelijke norm te voldoen. Uit angst om te stinken of door anderen als onhygiënisch te worden gezien, wassen mensen hun kleren eerder dan nodig. Door deze maatschappelijke druk kiezen ook mensen die bewust bezig zijn met hun ecologische voetafdruk ervoor om buitensporig vaak te wassen. Het onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benoemt eveneens dat er vooral een cultuuromslag nodig is. De gedachte is dat het wasgedrag van Nederlanders pas zal veranderen zodra de associatie met slechte hygiëne bij het meermaals dragen van dezelfde kleren verdwijnt.

nachtkleding
Lees ook: Hoe vaak moet u uw nachtkleding eigenlijk wassen?

Wanneer is het nodig om kleding te wassen?

Er is geen duidelijke richtlijn voor wanneer kleding gewassen moet worden. Het is wel zo fris om ondergoed en sokken na 1 dag dragen in de was te doen. Bij een trui of vest is dat over het algemeen niet nodig. Zeker niet als u er bijvoorbeeld een hemd of shirt onder draagt. In dat geval kunt u, mits er geen vlekken inzitten, probleemloos meerdere keren hetzelfde kledingstuk dragen. Een jas gooit u ten slotte ook niet na 1 of 2 keer dragen in de was. Ook broeken wassen de meeste mensen vaker dan volgens de fabrikant nodig is. Zo raden spijkerbroekfabrikanten aan om een spijkerbroek pas na 5 tot 10 keer dragen in de was te gooien. In praktijk doen de meeste mensen dit al na 2 of 3 keer.

Als er zichtbare vlekken op een kledingstuk zitten, is het wel tijd om deze een keer te wassen. Uit een enquête van Unilever blijkt echter dat 70 procent van de kledingstukken die in de was gaan niet zichtbaar vies zijn. Indien er geen vlekken in uw kleding zitten, maar deze wel een zweetlucht heeft, kunt u deze eerst buiten laten luchten. Mocht de geur aanhouden, kunt u een eerder artikel lezen voor meer tips om deze te verwijderen.

Kan het kwaad om vaak te wassen?

Kleding slijt sneller als u het vaak wast. Dat komt door de hoge temperatuur, het wasmiddel en het rondslingeren in de wastrommel. Deze factoren zorgen ervoor dat de stof dunner wordt en de kleur verandert, waardoor de kleding minder lang meegaat. Het is bovendien niet goed voor het milieu om de wasmachine onnodig vaak te laten draaien. Voor elke wasbeurt is 40 tot 60 liter water nodig, daar komt bij dat een wasmachine veel stroom verbruikt.

(Bron: The Guardian, RTL, Rijksoverheid, Unilever, HetkanWEL, Milieu Centraal. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Heer Bommel says:

  “Het is wel zo fris om ondergoed en sokken na 1 dag dragen in de was te doen.”

  Toen ik heel lang geleden in militaire dienst kwam en verplicht werd “kistjes” te dragen, kreeg ik, net als vrijwel iedereen, ernstig last van zweetvoeten.
  Een sergeant vertelde ons dat het dagelijks wisselen van sokken niet goed was omdat de nieuwe droge sokken nog beter vocht uit je voeten trokken dan die die je net had uitgedaan.
  Wij vinden het een vreemd verhaal. Maar bij schier gebrek aan sokken op oefeningen, zijn we er toch maar mee begonnen dezelfde sokken elke dag opnieuw weer aan te doen.
  Tot onze verbazing werkte dat voor vrijwel iedereen.
  Ik heb sindsdien nooit meer last van zweetvoeten en ik draag mijn sokken dus heel lang achter elkaar.

  Wij maken ook af en toe reizen van een of twee weken per trein. Dan is het niet altijd mogelijk je ondergoed elke dag te wassen en je wilt ook geen 14 schone onderbroeken in je rugzak meedragen. We douchen in de hotels wel elke dag. En ik houd mijn ondergoed dan ook een paar dagen aan.
  Dat deden we op langere bergtochten overigens ook. Als je je maar goed wast, gaat dat allemaal best goed.