wassen

Zuinig wassen? Met deze tips spaart u geld en het milieu

Door een aantal zaken in acht te nemen kunt u tientallen euro’s per jaar besparen bij het wassen van uw was. Goed voor uw portemonnee én het milieu.

Volle trommel

Het lijkt een schot voor open doel, maar in de praktijk gebeurt het lang niet altijd: was met een volle trommel. Door in plaats van 4 wassen met halve trommels te draaien dit 2 keer met een volle trommel te doen, wordt een bedrag van 10 tot 30 euro per jaar bespaard. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen voor bepaalde stoffen die een bijzonder programma nodig hebben, zoals wol en fijne was. Verder kan een beladingssensor van pas komen. Die beperkt het energie- en waterverbruik als de machine niet helemaal vol is.

Niet te heet

Het maakt veel uit op welke temperatuur u wast. Des te hoger de temperatuur, des te hoger het verbruik. Zo kost een wasbeurt op 30 graden gemiddeld 0,07 eurocent en op 60 graden al gauw 0,18 cent. Uit hygiënische overwegingen zijn er bepaalde items die op 60 graden gewassen moeten worden, zoals vaatdoekjes, kleding van zieke mensen en erg vervuilde kleding, maar veel andere zaken kunnen op een lagere temperatuur gewassen worden. Zo worden bij 20 graden geurtjes en stof verwijderd en bij 30 á 40 graden worden de meeste vlekken al verwijderd.

Afgepast wasmiddel

Van wasmiddel wordt vaak teveel gebruikt. Niet iedereen meet het wasmiddel af, maar het is erg gunstig het doseeradvies op de verpakking aan te houden. Bij de juist dosis is bovendien geen extra ontkalkingsmiddel nodig. Ook ontstaan er minder snel vieze geurtjes door het ontstaan van vetluis. Er zijn wasmachines die zelf doseren, doordat die een automatisch doseersysteem hebben. Hoeveel wasmiddel u nodig heeft is ook afhankelijk van de waterhardheid. Dit kunt u achterhalen bij uw waterleverancier.

Wassen met een Ecoprogramma

Een ecoprogramma doet er meestal een stuk langer over, maar wast op een lagere temperatuur en verbruikt aanzienlijk minder energie. In sommige gevallen wordt er ook minder water verbruikt. Door bij een was op 60 graden te kiezen voor de eco-versie wordt tot 0,25 cent per wasbeurt bespaard. Bij een wasmachine met een lager waterverbruik kan het spoelresultaat overigens wel wat minder zijn dan bij een gewone was. Beschikt uw machine over een voorwasprogramma, dan kunt u dat overigens overslaan, want dat is meestal niet nodig.

Gebruik zo min mogelijk de korte wasprogramma’s

Door een kort wasprogramma of ‘snelle was’-functie van uw wasmachine te gebruiken bespaart u wel tijd, maar wordt er erg veel energie verbruikt. Het snelle programma is mogelijk door de temperatuur te verhogen, waarmee de kortere wastijd wordt gecompenseerd. In de praktijk is dit programma dus niet zuiniger dan een normaal programma of een lage temperatuur.

Centrifugeren

Als u uw was in een droger droogt, dan is het handig als de was tijdens het centrifugeren in de wasmachine al zo droog mogelijk is. Een wasmachine met het beste droogresultaat (score A voor centrifugeren) is dus zeker raadzaam als u de was vaak met een wasdroger droogt. Centrifugeren kost weliswaar energie, maar het drogen in een wasdroger kost méér energie. Een hoog toerental betekent overigens niet bij elke machine dezelfde droge was. Bij een toerental van 1200 wordt het wasgoed over het algemeen mooi droog, kreukt het niet te erg en wordt de machine niet te erg belast. Natuurlijk is drogen aan de waslijn het aller zuinigste.

Daluren

Als u een lager stroomtarief betaalt voor de daluren (’s nachts en in het weekend), dan is het vanzelfsprekend ook het zuinigst om in die uren en niet tijdens de piekuren de was te doen.

Sluipverbruik

Ook al zijn het maar kleine beetjes, bij elkaar helpt het zeker weer mee als u de wasmachine (en eventuele energieknop) uitschakelt zodra de wasmachine klaar is. Blijven er langere tijd lampjes branden, dan wordt er toch nog wat energie verbruikt.

De tips op een rij

 • Was altijd met een goed gevulde trommel
 • Gebruik op enkele uitzonderingen na een lage temperatuur
 • Doseer uw wasmiddel goed
 • Gebruik als uw wasmachine erover beschikt het ecoprogramma
 • Laat het voorwasprogramma achterwege
 • Gebruik zo min mogelijk de korte wasprogramma’s, die slurpen energie
 • Gebruikt u een droger om uw was te drogen, centrifugeer dan goed, voor een zo droog mogelijke was. Of nog zuiniger, laat uw was aan de lucht drogen
 • Was als het even kan en afhankelijk van uw stroomtarief tijdens daluren
 • Voorkom sluipverbruik door de wasmachine uit te schakelen als hij klaar is.

Zuinige wasmachine

Is uw wasmachine op den duur toe aan vervanging, dan doet u er goed aan voor een zo energiezuinig mogelijk exemplaar te kiezen. Energielabel A+++ is het zuinigst, zo’n 20 procent zuiniger dan label A+. Dit betaalt zich uiteindelijk weer terug. Binnen het energielabel A+++ bestaan overigens ook nog verschillen in energieverbruik, kijk daarom ook naar het jaarverbruik. Het jaarverbruik op het energielabel is overigens gebaseerd op de eco-programma’s van 40 en 60 graden. Als altijd de gewone wasprogramma’s op 40 en 60 graden worden gebruikt, zonder eco-stand, wordt 40 procent méér energie verbruikt! Het jaarverbruik is dan ook flink hoger. Ook de trommelinhoud is een belangrijke factor. Kies die zorgvuldig uit. Niet te groot en niet te klein. Wilt u naast een wasmachine ook een droger, schaf dan 2 aparte apparaten aan. Die gebruiken minder energie dan een gecombineerd apparaat.

(Bron: Milieucentraal, Consumentenbond)

Geef een reactie

Reacties (8)

  B.Harmsen says:

  Doseer uw wasmiddel goed?

  Ik gebruik altijd 3 in 1 pods dan valt er toch niks te doseren en ga er van uit dat het precies is afgemeten voor was.

  Jan Coenraats says:

  Ik sluit me aan bij B.Harmsen.
  Heeft iemand een beter alternatief?
  Dan lees ik dat graag!

   Elly Tammer says:

   Afgelopen jaar heb ik een nieuwe wasmachine gekocht A+++. Tot mijn grote schrik doet het eco-programma er 4.12 uur over. Dat vind ik niet zuinig, dus als ik op 60 graden moet wassen, zet ik hem wel op snel wassen. Dat duurt 2.07. En waar ik niet aan gedacht heb, de machine heeft tiptoetsen en ik heb reuma, dat is vaak een heel geklungel.

  Mansveld says:

  Ik was graag zuinig en vul mijn wasmachine helemaal vol.
  Heb daarom een Samsung wasmachine gekocht voor 8 kg wasgoed.
  Maar het vreemde is, er gaat amper 6 kg wasgoed in.
  Heb de fabriek maar eens gebeld en die gaf als reden: Dat, dat was bedoeld voor 8 kg nat wasgoed.
  Heb gevraagd, of het normaal was, dat je je wasgoed eerst nat moest maken om te kijken of je de wasmachine tot 8 kg gevuld had.
  Persoonlijk vind ik dit niet mormaal, je koop niet voor niets een wasmachine, met grote inhoud.

   volle maan says:

   Nat wasgoed weegt meer. Zo kom je blijkbaar wel aan 8 kilo. slim fabriekje.

  quilter says:

  Mijn nieuwe wasmachine doet er ook lang over 3.17 minuten, dat schiet niet op tijdens goedkoop stroom wassen in het weekend, want sommige was moet in de droger en daar worden de buren niet blij van als ik dat ’s avonds laat nog doe en ’s nachts door de weeks kan ik dan alleen de was doen en drogen moet dan overdag nog in de dure stroom, ik heb wel meer als twee, drie wassen in de week. en een volle trommel is ook niet altijd een optie want dan duurt het een eeuwigheid voor die vol is.

   Coby Van Roonvan Walsum says:

   Mijn man heeft het uitgerekend dure stroom en nachtstroom ( goedkoper).
   Dat scheelt € 15,- per jaar dat duurder is om gewoon dure stroom te gebruiken.
   Ik kijk er niet meer naar.
   Het is allemaal zo overdreven.
   Ik was wanneer het mij uit komt duur of goedkoop.
   Maak me niet uit.

  threes says:

  Af en toe was ik een paar kledingstukken die onfris ruiken met het snelle programma op “koud” dat is dan toch niet duurder dan een langer programma??