talkpoeder

Talkpoeder is veelzijdiger dan u denkt, dit kunt u er allemaal mee doen

Het is in veel badkamers te vinden: talkpoeder. En hoewel het vooral bekend staat als een goede verzorger van babybillen, is het voor veel meer toepassingen handig. Hieronder beschrijven we er een aantal. 

Vochtabsorberend

Talk is een mineraal, een waterstofhoudend magnesiumsilicaat. Het wordt ook wel speksteen genoemd. Talkpoeder is fijngemalen talk waar verder niets aan toe wordt gevoegd, hooguit geurstoffen. Een van de belangrijkste eigenschappen is dat het in staat is om een hoop vocht op te nemen. Daarnaast kan het wrijving tegengaan.

Tegen huidirritatie en jeuk

Bijna iedereen kent talkpoeder als middel tegen rode babybillen, maar het is voor meer kwalen een oplossing. Bijvoorbeeld bij jeuk. Heeft u na het scheren huidirritaties? Doe er wat talkpoeder op. Het poeder heeft een verkoelende werking brengt de huid tot rust. Zo voorkomt u rode geïrriteerde poriën na het scheren en jeuk. Dit geldt voor mannen en voor vrouwen.

Zweten

Het helpt ook bij zweten. Heeft u snel zweetplekken onder de armen? Doe voor uw deodorant op spuit (of rolt) wat talkpoeder onder uw oksels. Dit voorkomt overmatig zweten. Deodorant helpt immers alleen tegen zweetgeurtjes. En voor wie de oksels scheert, doe er na het scheren ook wat talkpoeder op. Dat voorkomt een geïrriteerde huid onder de armen.

Goede voetverzorger

Heeft u snel last van zweetvoeten of heeft u altijd dichte schoenen aan, dan is talkpoeder een goede helper. Doe wat talkpoeder op de voeten en in de schoenen en u zult zien dat u wellicht iets minder snel zweetvoeten krijgt. Het voorkomt ook wrijving, lees blaren, doordat bij warm weer uw voeten uitzetten. Zweetvoeten kunnen leiden tot voetschimmels en dat voorkomt u dan ook direct.

Meer volume

U heeft ze misschien wel eens in de schappen zien staan, droogshampoos. Deze ‘shampoos’ geven haar meer volume zonder dat u het helemaal hoeft te föhnen. Met een beetje talkpoeder krijgt u hetzelfde effect. Doe een beetje poeder op de haaraanzet en kneed het door uw haar. Klaar! Voelt het haar wat vettig aan, doe dan ook wat talkpoeder op hoofdhuid en u zult zien dat het direct fijner aanvoelt.

Nooit meer mieren in huis

Naast een middel tegen veel kwalen is het ook nog eens een heel handig huis-tuin-en-keukenmiddel voor een aantal heel praktische problemen. Mieren bijvoorbeeld en dan vooral die in huis lopen.  Strooi wat poeder op de plekken waar de mieren het huis in komen op de drempels en dorpels en u zult zien dat ze wegblijven. Door het poeder hebben ze geen grip.

Tegen vlekken en krassen

Aangezien talkpoeder makkelijk vocht absorbeert is het ook een handig middel tegen vlekken. Doe voor u het kledingstuk in de was doet wat poeder op de vlek, laat even intrekken en was in de machine. Het poeder absorbeert het vet en vocht, dus het komt weer stralend schoon uit de wasmachine.

Net als baking soda kunt u ook met talkpoeder krasjes verwijderen. Bijvoorbeeld uit uw telefoonscherm. Meng 2 delen talkpoeder met 1 deel water. Roer tot een dikke pasta en wrijf het met een droge doek in cirkelvormige bewegingen over de krassen. Neem af met een vochtige doek en als het goed is, is de kras verdwenen.

Lees ook: Wat is baking soda en wat kunt u er allemaal mee doen?Dit kunt u ook schoonmaken met vaatwastabletten

(Bron: archief, Margriet, Etos. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Cees Swinkels says:

    Als oud rijwiel HERSTELLER gebruik ik talkpoeder nog steeds om binnen goed te monteren in de buiten band.
    werkt ook goed in de koers broek van de wielrenner. vr. gr. Cees Swinkels