Begonia ferox

Stekel bladbegonia: Begonia ferox

Begonia’s worden gehouden vanwege hun mooie bloei (zoals Begonia elatior), maar ook vanwege hun aparte en opvallende blad (zoals de stippenbegonia). In het geval van de stekel bladbegonia, Begonia ferox, gaat het overduidelijk om zijn bijzondere blad. Dat is voorzien van vervaarlijk uitziende stekels, iets wat de plant een zeer uniek uiterlijk geeft. De stekels zijn overigens niet echt scherp, dus u zult zich er niet aan bezeren.

Begonia feroxStandplaats Begonia ferox

Begonia ferox staat graag op een warme, lichte plek, maar niet in de volle zon. Anders kan zijn blad verbranden. Zet hem in zonnige kamers op het zuiden, dus liever wat verder bij een raam vandaan. Bij een raam op het oosten of westen kan hij wel gewoon op de vensterbank staan. Bij een raam op het noorden zal hij minder goed gedijen. Hij floreert daarnaast het best bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Koude tocht of grote temperatuurschommelingen zijn niet bevorderlijk voor zijn gezondheid.

Water geven

De waterbehoefte van de stekel bladbegonia is redelijk groot. Geef hem in de zomer meerdere keren per week water. Houd het bij kleine beetjes, want de plant kan er dan weer niet tegen om met zijn wortels in een laagje water te komen staan. ’s Winters heeft hij wat minder water nodig en is 1 keer per week water geven meestal voldoende. Begonia ferox houdt van een hoge luchtvochtigheid. Zet hem dus niet te dicht in de buurt van een verwarming en plaats hem eventueel op een schaal met water en grind als de luchtvochtigheid in huis laag is. Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) heeft hij een lichte dosering plantenvoeding nodig. Houd daarvoor de aanwijzingen op de verpakking aan.

Bloei

De stekel bladbegonia kan tot bloei komen, maar dat is niet zijn belangrijkste sierwaarde. Als de eventuele bloemen uitgebloeid zijn, kunt u ze het beste uit de plant verwijderen, om de groei te bevorderen.

Begonia ferox verpotten

Bij aankoop staan kamerplanten vaak in vrij krappe binnenpotten. Is dit het geval, verpot hem dan naar een iets grotere maat binnenpot, met verse potgrond. Daarna is dit pas weer nodig als de plant goed gegroeid is en zijn wortels de hele pot innemen.

Snoeien en stekken

Begonia ferox wordt niet zo groot en het is niet nodig om hem te snoeien. Beter van niet zelfs, want daar kan hij minder mooi van worden. Verwijder wel eventuele oude, beschadigde of verdorde bladeren.

Giftig

De bladeren en het sap van deze begonia zijn giftig. Houd hem dus uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.

Kamerplantenoverzicht

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

(Bron: Intratuin, Araflora, It’s Planty, Spore Nursery. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie