Schroeiplek

Schroeiplek door het strijken? Zo verwijdert u die

Tijdens het strijken kan er een schroeiplek op uw wasgoed komen. In het geval van lichte schroeiplekken is het meestal niet nodig het goed weg te gooien. Bekijk onze tips en oplossingen om de vlekken te verwijderen.

Lichte schroeiplekken verwijderen

Een schroeiplek voorkomen is beter dan genezen, maar soms gebeurt het toch helaas. Bijvoorbeeld doordat u heel even afgeleid bent of doordat het strijkijzer heter staat dan de stof aankan. Dan is het zaak om zo snel mogelijk te handelen. Soms is het al genoeg om de geschroeide stof te weken in ijswater. Voeg ijsblokjes toe aan een bak met water, om het zo koud mogelijk te maken en week de vlek in het ijswater. Als de stof net is verschroeid, kan dit de vlek behoorlijk verminderen of zelfs verwijderen. In plaats daarvan kunt u de schroeiplek ook nat maken met warm water. Hierdoor neemt het andere stoffen beter op en doordat u er loszittende deeltjes mee verwijdert, ziet u beter hoe ernstig de vlek is. Vervolgens kunt u afhankelijk van de soort stof en wat u in huis heeft kiezen voor één van de volgende oplossingen:

  • Wrijf de schroeiplek in met wasmiddel. Heeft u geen vloeibaar wasmiddel, dan kunt u ook wat poeder met water mengen, zodat u een pasta krijgt.
  • Maak een mengsel van ammoniak en waterstofperoxide. Smeer er een kleine hoeveelheid van op de vlek en laat afhankelijk van hoe snel de plek vervaagt een paar minuten tot 1 of meerdere uren intrekken.
  • Wrijf de vlek in met witte azijn en spoel met koud water. Herhaal dit net zo lang tot de schroeiplek is verdwenen.
  • Behandel de schroeiplek met citroensap en leg het wasgoed in de zon. Hierdoor bleekt de vlek uit. Pas wel op bij donker gekleurde stoffen, het werkt het beste met witte of lichtgekleurde stoffen.
kreukende stoffen strijken
Lees ook: Was- en strijktips voor kreukende stoffen

Bleekmiddel, als de stof er tegen kan

Hebben de bovenstaande methodes de schroeiplek wel verminderd, maar niet helemaal verwijderd, dan kunt u nog een stapje verder gaan, met bleekmiddel. Dit kunt u echter niet gebruiken bij wol, zijde, mohair en niet-kleurvaste kledingstukken. Controleer daarvoor het wasvoorschrift. Gebruik 1 á 2 dopjes bleekmiddel per 4 liter water en laat het aangedane stuk wasgoed er een kwartier in weken. Roer af en toe, voor een gelijkmatig proces. Was het vervolgens in de wasmachine en hang het te drogen. Bij voorkeur in het zonnetje buiten, zodat de zon het laatste restje bleken voor zijn rekening neemt.

Schroeiplek verwijderen uit wol

Maakt u een schroeiplek op een kledingstuk van wol, dan moet u anders te werk gaan. Het materiaal brandt vrij snel weg en dan kunt u het beste de vlek zachtjes wegschrapen. Dit kan bijvoorbeeld met een borsteltje, schuurpapier of een nagelvijl.

Schroeivlek verwijderen uit satijn

In het geval van satijn is de stof vaak niet meer te redden na een schroeivlek. U kunt het proberen met peroxide op te lossen, maar pak het voorzichtig aan, want satijn is erg delicaat. Behandel de vlek ermee en leg het satijnen stuk vervolgens in de zon.

strijkijzer ontkalken
Lees ook: Kalkaanslag strijkijzer voorkomen en tips als u toch moet ontkalken

Niets gelukt?

Soms helpt niets om de schroeivlek nog te verwijderen. Dan kunt u over gaan op een laatste redmiddel: schuren. Het risico is dat u daarmee een gat in de stof veroorzaakt, maar het is het proberen waard. Gebruik een stuk schuurpapier of een voet- of nagelvijl om het stukje geschroeide stof te verwijderen. Druk niet te hard en stop tijdig als dit ook niet lukt. Dan kunt u nog altijd de schroeivlek verbergen onder een stukje andere stof of iets anders van het stuk wasgoed maken.

(Bron: Cleanipedia, wikiHow, Libelle, Tips & Weetjes. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord