schoonmaken zout

Dit kunt u allemaal schoonmaken met zout

Schoonmaakmiddelen bevatten tegenwoordig vaak chemicaliën, maar deze heeft u heus niet altijd nodig als u iets grondig schoon wilt maken. Soms zijn natuurlijke producten genoeg. Neem bijvoorbeeld zout, daar kunt u van alles mee reinigen en verwijderen.

Snijplank schoonmaken

Snijplanken worden na verloop van tijd soms behoorlijk smerig. In combinatie met citroen kan zout dit echter eenvoudig verhelpen. U maakt een vieze snijplank schoon door wat zout op de plank te strooien en hier vervolgens met een halve citroen overheen te schrobben. Op deze manier worden zelfs de meest hardnekkige restjes vuil, die soms al diep in de snijplank zijn getrokken, verwijderd.

Tegen kalkaanslag

De combinatie zout en citroen werkt ook goed tegen kalkaanslag. Heeft u bijvoorbeeld last van hardnekkige kalk op uw kranen of douchekop? Door een halve, met zout besprenkelde citroen over de chroom oppervlakken te wrijven zal de kalkaanslag in veel gevallen verdwijnen. Deze truc werkt niet alleen op chroom, maar ook op koper. Daar maakt het niet alleen schoon, maar gaat het zout en de citroen ook verkleuring tegen.

Roest verwijderen

Zout en citroen kunnen ook roest verwijderen. Zorg er allereerst voor dat de roestplek helemaal droog is en pers er vervolgens een citroen over uit en bedek het citroensap met een laagje zout. Laat dit nu een half uurtje rusten, wrijf het mengsel daarna weg met een doek en spoel eventueel nog even na.

citroen
Lees ook: Dit kunt u allemaal schoonmaken met een citroen

Leidingen reinigen

Zout kan ook als een natuurlijke vervanger voor rioolontstopper werken. U kunt uw leidingen namelijk reinigen door er wat fijn zout doorheen te gieten en er vervolgens 2 minuten lang warm water doorheen te laten lopen.

Zweetvlekken verwijderen

Last van zweetvlekken in uw kledingstukken? Ook dan biedt zout uitkomst. Door 4 eetlepels zout aan een liter warm water toe te voegen maakt u een zoutbadje waarin u uw kledingstukken kunt laten weken tot de zweetvlekken zijn verdwenen. Let wel op van welk materiaal uw kledingstuk is gemaakt, fragiele stoffen zoals zijde kunnen namelijk minder goed tegen zout.

Mokken schoonmaken

Zout werkt ook tegen koffie- en theeaanslag. U verwijdert deze aanslag door wat zout op een vochtige doek te strooien en hiermee vervolgens de binnenkant van de mok schoon te poetsen.

Vlekken absorberen

Zout is ook goed in het absorberen van vlekken. Wanneer u bijvoorbeeld een drankje heeft gemorst op het tapijt, is het slim om hier snel zout over heen te strooien. Hierdoor wordt de vlek namelijk minder hardnekkig.

(Bron: Libelle.be, Roomed.nl, VanMarcke.com)

Geef een reactie

Reacties (3)

  JaapRtm1 says:

  Het is allemaal vast goed bedoeld, maar de praktijk is anders, in mijn combi magnetron zitten vooral in bovenkant, allemaal kwetsbare verwarmings elementen, achter een plaat met kleine gaatjes. Daar achter is 1 grote smeerboel, is niet schoon te maken. Helaas, weggooi maatschappij.

   parrhesia says:

   Beste jaap,
   Naar veel zwoegen met allerhand uitprobeersels en verschillende bekende ovenreinigers!!
   Een probaat middel ( heb deze methode van een horecachef) smeer b.v.b. voor uw nachtrust de hardnekkige maar ook aangekoekte vlekken in met de wel bekende zachte groene zeep. Plaats in een kommetje( +/- 200 m)l ammoniak en sluit de deur.
   S’morgens voor het openen v.d deur even aandacht voor de vrijkomende geur, beter gebruik indien gewenst bij deze werkzaamheden handschoenen en mogelijk even een mondmasker.

   Je zult verrast zijn hoe gemakkelijk alle troep loslaat bij het reinigen met een louw sopje met reinigingsmiddel.
   Succes gewenst bij de moeiteloze reinigingsbeurt.
   Ps: aan u, hoe om te gaan met het restantje ammoniak, de groene zeep is naar mijn weten millieu vriendelijk afbreekbaar.
   vriendelijke groet,

   marlijn says:

   Wat staat er nou Parrhesia.
   Jaap kan en mag niets insmeren vanwege kwetsbare elementen.
   LEZEN!!