potchrysant

Potchrysant: Chrysanthemum

Als andere planten in het najaar het qua bloei een beetje laten afweten, is daar de potchrysant (Chrysanthemum) die het overneemt. Bijna geen enkele andere plant is zo bedekt met bloemen als deze. Maar de potchrysant is al lang niet meer alleen in het najaar te koop, dus u kunt er tegenwoordig het hele jaar van genieten. Ook in Azië is hij mateloos populair. In Japan wordt hij zelfs gezien als een geluksbrenger.

Standplaats

De potchrysant doet ‘t het best op een lichte plek, maar zonder direct zonlicht. hij houdt niet van teveel warmte (maximaal 20 graden), dus de huiskamer is eigenlijk wat minder geschikt. U geeft de plant het best een koele plek in huis. Totdat de vorst toeslaat kan hij ook prima buiten staan. De luchtvochtigheid van de standplaats kan het beste niet te hoog zijn, want dan kunnen de bloemen en bladeren gaan smetten.

potchrysant_buiten_shutterstock

Water geven

De kluit moet steeds licht vochtig blijven, zonder dat er water in de pot blijft staan. 2 á 3 keer in de week is meestal voldoende.

Voorzie uw potchrysant om de week van plantenvoeding (tenzij op het etiket staat dat dit niet nodig is), dan houdt hij voldoende kracht over om wekenlang uitbundig te bloeien.

potchrysant

Bloei

Van nature gaat de plant bloeien als de dagen korter worden, maar tegenwoordig manipuleren kwekers de planten om ook op andere momenten te bloeien en zijn zij jaarrond te koop. In de nazomer en herfst is het assortiment echter het grootst.

Met een beetje geluk bloeit uw potchrysant wel 2 maanden. Bij de aanschaf doet u er goed aan op te letten dat een groot deel van de knoppen al (deels) geopend zijn. Soms komen dichte knoppen namelijk wat moeilijker open of vallen af, door de schok van de verhuizing. Als u regelmatig uitgebloeide bloemen verwijdert, staat dat niet alleen mooier, maar zorgt u er ook voor dat de plant langer doorbloeit.

Ondanks dat de Latijnse naam ‘Chrysanthemum’ gouden bloem betekent, is de plant in veel meer kleuren dan geel te krijgen. Ze zijn er onder andere in het wit, oranje, rood, paars, roze en limoengroen en er zijn ook exemplaren te koop met bloemen die 2 of meer kleuren hebben.

potchrysant

De vele kleuren van de potchrysant

Herbloei

Het is mogelijk de plant opnieuw in bloei te krijgen, maar de meeste mensen zien hem als seizoenaankoop en gooien hem weg als hij is uitgebloeid. Wilt u hem behouden, knip hem dan terug als hij is uitgebloeid, plaats hem in een vertrek waar het niet vriest, maar waar de temperatuur liefst ook niet boven de 15 graden uit komt en geef matig water. In het voorjaar kunt u als er geen kans meer is op nachtvorst de chrysant in de tuin planten. Als u hem binnen houdt, dan kunt u hem het beste van nieuwe potgrond voorzien. Hij heeft dan ook weer wat meer water nodig. Met een beetje geluk komt hij in het najaar dan opnieuw tot bloei. Dit zal minder uitbundig zijn dan toen u hem kocht, maar leuk om eens uit te proberen.

Geef een reactie

Reactie

    Ans S says:

    Nu blijkt dat ik super allergisch ben voor de chrysant. Dus zet ik hem buiten, want dan kan ik er toch van genieten. Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die last van de luchtwegen krijgen in de herfst. Dan zou deze plant wel eens de boosdoener kunnen zijn.