groen voor kerstsfeer

Planten en groen voor kerstsfeer in de tuin en op het balkon

Om kerstsfeer in de tuin of op het balkon te creëren kunt u natuurlijk feestelijke lichtsnoeren ophangen. Daarnaast zijn er planten die van zichzelf al bijdragen aan het kerstgevoel. Ook kunt u extra (groene) versieringen aanbrengen. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Kerstroos

Bij de mooie winterbloeier, de kerstroos, wordt het assortiment de laatste jaren steeds groter. Van de gewone, vrije kleine Helleborus niger met lieflijke witte bloemen, tot de grotere Helleborus oriëntalis, met roze purperen bloei. Gelukkig is de kwaliteit van het plantje inmiddels weer veel beter. Door jarenlange vegetatieve vermeerdering (scheuren), waren er inferieure exemplaren in de handel. Door kruising en selectie zijn er nu vooral weer gezonde planten op de markt.

kerstsfeer

Mini-kerstboom

Plaats 1 of meerdere mini-kerstbomen in pot of direct in de grond. Een geschikte soort is bijvoorbeeld de Picea glauca ‘Conica’. Dit is een langzaam groeiende coniferensoort, die een mooie kegelvorm heeft. Ook de den Pinus pinea ‘Silver Crest’ is een prima keuze. Haal in het voorjaar het topje uit de Pinus om de groei wat te vertragen. Uiteindelijk zal hij overigens wel behoorlijk in de groei gaan en dat moet natuurlijk wel passen op de plek waar u hem neer zet.

kerstsfeer kerstsfeer

Takken dennengroen

Heeft u geen plek voor een kerstboom, versier uw tuin of balkon dan met dennentakken. Versier ze naar smaak met bijvoorbeeld linten, takken met bessen of kerstballen en hang ze op of plaats ze bij elkaar in een mooie pot, rieten mand of zware vaas die niet kapot kan vriezen. Al dan niet voorzien van lichtjes.

kerstsfeer

Versier groenblijvende struiken in uw tuin

Heeft u groenblijvende struiken of bomen in de tuin, zoals Coniferen, dan kunt u die als alternatief voor een kerstboom omtoveren met kerstballen voor buitengebruik en/of feestelijke linten in een tint die u mooi vindt.

kerstsfeer

Planten met bessen

Van de alom bekende Skimmia die in het najaar en winter getooid is met roze bloemknoppen is ook een variant met prachtige, feestelijke rode bessen. Ook de klein blijvende Gaultheria is een prima keuze, zeker voor mensen die weinig ruimte hebben. Dat geldt ook voor Pernettya mucronata in fuchsia, lila, roze of wit. Liefhebbers van paars kunnen kiezen voor Callicarpa. Voor een spectaculair effect kunt u een haag vuurdoorns (Pyracantha) aanplanten, die vanaf het najaar voorzien is van felrode of oranjegekleurde bessen.

kerstsfeer

Sierappel

De sierappel is de hele winter voorzien van appeltjes in miniformaat en bloeit in het voorjaar met prachtige witroze bloesem. Zo heeft u dus 2 keer per jaar iets aan dit appelboompje in u tuin. Neem bijvoorbeeld de Malus Adirondack, die groeit langzaam en wordt na vele jaren ongeveer 2,5 meter hoog. Ook Red Jade, een treurappelboompje, wordt niet hoger dan 2,5 meter.

kerstsfeer

Mos-bollen

Met mos kunt u in huis decoreren, maar het is ook buiten te gebruiken. Vorm er bijvoorbeeld een bol mee en steek die vast in een stuk schuim of aarde in een pot. Kleed het geheel eventueel aan met kerstballen, dennenappels en beukennootjes.

kerstsfeer

Hulst

Als iets kerstsfeer uitstraalt, dan zijn het wel de blaadjes van de hulst. De rode bessen die vanaf het najaar aan de plant komen doen de rest. Naast de groene soorten zijn er ook mooie bonte soorten, met wit- of geeltinten in het blad. Voor wie de bladeren te veel vindt prikken is er ook nog een soort zonder stekels. Die heeft dan niet de specifieke bladvorm, maar wel ook mooie bessen. Voor mensen met weinig ruimte is de dwerghulst ideaal.

kerstsfeer

Kersstuk, kerstkrans of Hanging Basket

Met een kersstuk, kerstkrans of Hanging Basket voegt u in 1 keer veel extra kerstsfeer toe aan de tuin of het balkon. U kunt ze kant en klaar kopen of zelf maken. Wilt u zelf aan de slag, bekijk dan ter inspiratie de instructievideo’s van Miranda Spaan. Extra handig als u 1 of meerdere van de plantensoorten van hierboven in uw tuin of op uw balkon heeft staan, want dan heeft een deel van de benodigdheden al binnen handbereik.

kerstsfeer

Bekijk ook het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.

(Bron: AD, Krijns groentips, Fresh From Nature, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord