kerstkrans

Tips voor het ophangen van een kerstkrans aan een deur

Een kerstkrans aan de (voor)deur biedt een zeer feestelijk welkom. Alleen wil niet iedereen met een boormachine aan de slag om hem stevig te bevestigen. Gelukkig zijn er ook andere alternatieven voor, waar geen boren bij aan te pas komt.

Kranshanger

Een kranshanger is een hele snelle en eenvoudige manier om een kerstkrans op te hangen. Het bovenste gedeelte klemt u over de deur heen en aan het onderste gedeelte komt de kerstkrans te hangen. Door het openen en sluiten van de deur kan het wel zo zijn dat er door de hanger wat krasjes in de eventuele lak ontstaan. Dat kunt u voorkomen door de scherpe delen van de hanger in te tapen met doorzichtig, breed plakband of tape. Of door de hele hanger in te wikkelen met een lint in een mooie kerstkleur. Zorg er wel voor dat de kranshanger dun genoeg blijft, zodat de deur gemakkelijk open en dicht gaat.

kerstkrans

Zelfklevend haakje

Voor lichtgewicht kerstkransen kunt u een haakje aan een zuignap gebruiken. Voor de wat zwaardere kransen zijn er ook zelfklevende haakjes verkrijgbaar die meer gewicht aankunnen. Let er daarbij wel op dat u een variant kiest die u zonder beschadigingen weer kunt verwijderen.

Ophangmagneten

Naast zelfklevende haken, zijn er ook ophangmagneten te koop. Wanneer die sterk genoeg zijn, kunt u de kerstkrans er tussen bevestigen, met bijvoorbeeld een stuk lint. Bij een metalen deur heeft u er alleen 1 aan de buitenzijde nodig.

groen voor kerstsfeer
Lees ook: Planten en groen voor kerstsfeer in de tuin en op het balkon

Punaises of een spijker

Kies een mooi, dun lint en bevestig dit aan de kerstkrans. Het andere uiteinde kunt u vervolgens aan de bovenkant voor de deur bevestigen. Dit kunt u doen door er enkele punaises in te drukken. Dit geeft natuurlijk wel een beschadiging aan de deur, maar doordat het om de bovenkant gaat, is dit wel uit het zicht. Voor een zwaardere krans kunt u ook een kleine spijker in de deur tikken. Het gaatje kunt u vervolgens elk jaar hergebruiken. Kies voor punaises of een spijker met een hele dunne top, zodat ze het openen en sluiten van de deur niet belemmeren.

kerstkrans

Tape

Is de kerstkrans niet al te zwaar en heeft u liever geen gaatjes in uw deur, dan kunt u het lint ook met stevig tape aan de bovenkant van de deur bevestigen en dit er na gebruik weer voorzichtig vanaf trekken. Dit is bijvoorbeeld ook een goed alternatief wanneer u geen houten deur heeft, maar van bijvoorbeeld kuststof of metaal.

Bevestigen aan de deur zelf

Is uw deur voorzien van een deurklopper, een greep of een luikje, dan kunt u de kerstkrans daar aan bevestigen met een lint of (vis)draad.

kerstkrans

Met een gewichtje

Door aan een lint aan de binnenzijde van de deur een gewichtje te hangen, zorgt die ervoor dat de kerstkrans aan de buitenzijde keurig blijft hangen.

Geknoopt lint

Gaat het om een deur die altijd gesloten blijft? Dan kunt u ook een dikke knoop maken in een lint en dit aan de ene kant hangen. Aan de andere zijde kunt u dan de kerstkrans bevestigen. Door de knoop wordt het lint aan de bovenkant van de deur tegengehouden en blijft de krans op dezelfde hoogte hangen.

Voordeur beschermen tegen de kerstkrans

De kerstkrans zelf kan ook voor krasjes op een deur zorgen. Om dit te voorkomen kunt u aan de achterzijde een dun stukje vilt of beschermfolie plakken. U kunt dit doen met wat lijm of dubbelzijdige tape.

U kunt een kant-en-klare kerstkrans gebruiken, maar er ook zelf 1 maken. In een eerder artikel geeft tuinvrouw Miranda Spaan hier inspiratie voor.

Bekijk ook het complete overzicht met wetenswaardigheden, recepten, nieuwtjes en tips over Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.

(Bron: Libelle, Libelle.be, Bohaco, Belisol. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Maximaliteit says:

    Aan de binnenkant van onze (aluminium) voordeur houdt een zuignap de kerstkrans met een verlengd ophangkoord keurig op zijn plaats.