Duur 02:50
Gepubliceerd op 15 april 2016

Deel 8: Beplantingsplan

Om te voorkomen dat planten elkaar verdrukken, stelt u een beplantingsplan op. Een beplantingsplan geeft u op papier inzicht in de eigenschappen van planten. Zo kunt u dankzij een schema zien hoe planten zich zullen ontwikkelen.

U kunt in uw plan rekening houden met de periode waarin de planten bloeien, in welke kleur ze bloeien, in welke grond ze het best gedijen en of ze op een zonnige of juist schaduwrijke plek moeten staan.

Eigenschappen van een plant

Een beplantingsplan kunt u ook in hoogte opstellen. Van vaste planten is bekend tot welke hoogte ze zullen groeien. Hier kunt u rekening mee houden bij de beplanting. Door de hogere planten achter de lagere planten te plaatsen creëert u diepte.

Een mooie border is ook op deze manier opgebouwd. Achteraan staan de hoge bomen, voor de bomen staan de struiken, oftewel de heesters en aan de rand staan de vaste planten. Vaste planten noemen we ook wel kruidachtigen.

Denken in lagen

 • Bomen
 • Struiken (heesters)
 • Vaste planten en bloemen (kruidachtigen)

Bomen

Het is verstandig om in modeltuinen te kijken welke boom u mooi vindt.
Houd bij de keuze van een boom rekening met:

 • Hoe hoog die boom kan worden.
  Er zijn bomen in drie soorten groottes:
 • De eik valt onder de bomen die erg groot en oud worden.
  Deze plant u maar één keer, verplaatsen is geen optie.
 • Berken worden minder groot.
  Ze zijn voor een kleine tuin nog altijd erg groot.
 • Een prunus is een kleinere, bloeiende boom.
  Deze soort is ook goed klein te houden door tijdig te snoeien.
 • Hoeveel schaduw hij mogelijk geeft;
 • Wat de eigenschappen van de boom zijn:
  bijvoorbeeld wanneer hij bloeit en hoe hij bloeit.

Met al deze eigenschappen kunt u rekening houden in de rest van uw tuinontwerp.

Struiken

Na de indeling van de bomen, gaat u de struiken, indelen. Maak een lijstje van heesters die u mooi vindt en kijk daarbij goed naar de beschrijving. Kan de heester bijvoorbeeld in de schaduw van de boom staan? Houd er ook rekening mee of een struik wintergroen is of niet.

Vaste planten

De laagste planten in de borders zijn de vaste planten en bloemen. De eigenschappen van deze vaste planten vindt u door veel te vragen en de kaartjes te lezen in de tuincentra, te zoeken op internet en te speuren in naslagwerken.

Wees nauwkeurig met het plaatsen van de beplanting. Als u vooraf goed nadenkt over een goede indeling met de juiste planten, kunt u hier jarenlang plezier van hebben.

De bomen en planten vullen uw tuin op een goede manier, zodat u iedere plant goed kunt zien. Maar is er nu ook in verschillende seizoenen iets aardigs in de tuin te zien? In deel 9 komt het beplantingsplan in seizoenen aan bod. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer