Een hand met een flesje spray, zoals WD-40.

Niet alleen roest verwijderen, deze 5 dingen kunt u ook doen met WD-40

Als de naam geen belletje doet rinkelen, dan is de blauw-gele fles waarschijnlijk wel herkenbaar. Bij velen staat het wel in het (keuken)kastje: WD-40. Ook wel kruipolie of smeerolie genoemd. Maar wat is het eigenlijk en waar is het allemaal voor te gebruiken?

Het ontstaan van de naam

WD-40 is in 1953 ontwikkeld. Chemicus Norm Larsen heeft de formule bedacht, om water te verdringen bij raketten. WD staat dan ook voor water displacement, het getal 40 staat voor de poging om de formule goed te krijgen.

Een complex mengsel

Nadat medewerkers rondom Larsen het spul mee naar huis nemen en merken dat het voor veel plekken in en rond huis goed werkt, wordt het op de markt gebracht. Technisch gezien is het product olie, maar geen motorolie of andere soort waar we niet graag mee in aanraking komen. Volgens de Nederlandse site over het product houden ze geheim wat er precies in zit, maar is het ‘een complex mengsel van smeeroliën, hoogwaardige additieven en oplosmiddelen’.

Het bevat in ieder geval geen kankerverwekkende stoffen, geen stoffen die onder de categorie Zeer Zorgwekkende Stof vallen, geen siliconen en is het zuurvrij.

Het gebruik van WD-40 is veilig, maar let wel op

Gebruik de spray in een goed geventileerde ruimte of buiten. Het middel kan namelijk slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Wanneer het heel vaak gebruikt wordt, kunt u een droge huid krijgen. Houd het middel uit de buurt van uw (klein)kinderen. De spuitbus is licht ontvlambaar, dus houd uit de buurt van warmte. Was na gebruik uw handen of draag handschoenen.

Wat kunt u doen met WD-40?

Ondanks dat niet helemaal duidelijk is wat er nou in zit, is wel gebleken dat het een soort wondermiddel is. Want er kan zoveel mee schoongemaakt of gerepareerd worden. Daarom hebben veel mensen het in huis staan.

Een piepende deur

Heeft u bijvoorbeeld een deur die heel erg piept? Er zijn verschillende manieren om dat op te lossen, waarvan WD-40 er 1 is. Spray een beetje in de scharnier van de deur. Open en sluit de deur vervolgens een paar keer en de smeerolie verspreidt zich dan wat. Let op dat het wel iets kan druppelen, dus haal met een doek de restjes weg.

Een sleutel wil niet meer draaien in het slot

Zit de sleutel in het slot van de deur en wil deze niet meer draaien? Ook hier werkt de smeerolie. Spray een beetje in het sleutelgat of vet de sleutel zelf in. Steek de sleutel in het gat en probeer wat heen en weer te bewegen. Gebruik niet te veel kracht, want anders kan de sleutel afbreken. Maar vaak helpt de spray al om de sleutel te laten draaien.

Een vastzittende ring om uw vinger

Heeft u een ring om uw vinger en krijgt u deze niet meer af? Het kan gebeuren doordat u misschien vocht vasthoudt. Zoals we in dit artikel beschrijven, zijn er meerdere manieren om de ring weer los te krijgen. Maar ook WD-40 kan hier een handje helpen. Spray een beetje van het spul onder de ring en probeer het te draaien. Door de vettige substantie zal dit soepel moeten gaan.

Een vastzittende rits

Een rits in een jas die niet meer open of dicht wil, de rits van uw broek. Ze kunnen allebei vast komen te zitten. Ook hier is een smeermiddel de oplossing. Een potlood kan uitkomst bieden, maar een beetje kruipolie doet ook wonderen. Even sprayen en voorzichtig nogmaals proberen de rits omhoog of omlaag te krijgen.

Roest voorkomen en verhelpen

WD-40 is ontworpen om water te verdringen en dus roest te vermijden. Het werkt daarom goed op metalen onderdelen. Spray wat op een doekje en wrijf de onderdelen ermee in. Dan zal er minder snel roest ontstaan. Is er op een plek al wat roest ontstaan, zoals op een fietsslot? Spray er dan een beetje smeerolie op en neem af met een doek. Dan verdwijnt het als sneeuw voor de zon.

En nog veel meer

Wat u verder met het wondermiddel kunt doen, is nog veel meer. Denk aan verf of nagellak van een oppervlak verwijderen, aanslag uit het toilet krijgen, stickers verwijderen en kauwgom uit het tapijt halen.

Let op bij deze producten

Maar zoals bij elk wondermiddel, zijn er een paar plekken waar het beter niet te gebruiken is. Het is beter om geen rubber of kunststof in te smeren of beschermen met WD-40. En voor gevoelige elektronica is het beter om een contactspray te gebruiken. Dit droogt snel op en laat geen vettige laag achter.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Kassa, WD-40, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

    Dirck says:

    Hoewel de verstelbare lattenbodem piepvrij was, maar elke maand of iets vaker smeren is ook veel werk en je moet eronder kruipen.
    Ook mijn deuren met Paumelles, opdek dus was maar enkele maanden piepvrij omdat smeermiddel te dun is en weg zal lopen.
    Ga liever voor Kroon Oil Handy Oil, kleinere flesje 100 ml maar meer inhoud smeermiddel dan spuitbus 400 ml drijfgassen.
    En het is iets dikker, Rijwiel olie kan ook natuurlijk en Action is niet duur.

    Ook zal een spuitbus veel ernaast spuiten en geeft veel geur.
    Olie met tuitje zal nauwelijks morsen en er naast doen en veel minder geur te ruiken.
    Het afvegen teveel is zelfde maar gespoten nevel bleef bij WD 40 geur geven die flesje met tuitje niet heeft.
    Ook de Handy Oil bleef op lattenbodem half jaar kraak en piepvrij in plaats van minder als 1 maand.

    Wel zou ik het niet voor Cilinder slot gebruiken, Olie smeerde langer maar ook vuil bleef beter plakken en je kreeg vervuild slot.
    Voor cilinder sloten is WD 40 dat dunner is en erin gespoten met slangetje betere dan Oil wegens vervuiling later.

    Ik gebruik dus Oil en WD 40 naast elkaar en bepaal bij waar nodig welke beste is.

      NicolaasM says:

      Voor een cylinderslot is het beter om geen vloeistof smering te gebruiken, dus ook geen W40. Inderdaad met W40 draait uw cylinderslot “even” beter, met de nadruk op EVEN. Ook W40 trekt stof aan en droogt in. Voor cylindersloten is het better om alleen graphite te gebruiken. Te koop in elke hobby en ijzerwinkel.

    G. P. Bijl says:

    Lijmresten verwijderen, en ik gebruik het ook voor de buitenboel, ramen en houtwerk smeer ik er mee in. Even met een droge doek nawrijven en het blijft een half jaar schoon.

      Maxwell says:

      Beste G, WD40 is toch vettig en daar kun je toch geen ramen mee schoonmaken!
      Hoe kan dit dan? Wil ik wel eens horen.

    Dita-66 says:

    Mijn klok stond stil. (Friese staartklok)
    Kap eraf gehaald en de HD 40 gespoten. Eerst liep hij heel even daarna weer een slinger gegeven aan de slinger. (😂 )en hij doet het nu al weer heel veel jaren zonder stil te staan.

    ThibaudTC says:

    Maar let op, er zijn ook situaties waar je juist nooit moet gebruiken.
    Zoals kogellagers. Door het gebruik van WD40 in een kogellager wordt juist het vet dat nodig is in het lager ook verwijderd.

    Kereltje says:

    Uit de product safety datasheets blijkt dat de hoofdbestandelen minerale olie en wasbenzine zijn.
    Wasbenzine verdampt en dan blijft de minerale olie achter.
    Minerale olie werd vroeger voor smering van scharnieren sloten en noem maar op gebruikt. Nadeel is dat het geen mooie dragende smeerfilm vormt. Metaal slijtdeeltjes hopen zich op en vormen met de slechter wordende olie een zwarte vettige substantie. Dus eigenlijk helemaal geen goed spul.
    Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld PFPE oliën die een zeer goede smerende dragende film vormen. Ook siliconen oliën zijn heel veel beter. Dus eigenlijk is WD40 oude achterhaalde techniek. Maar iedereen kent het en het spul wordt heel veel gebruikt. Chapeau voor de marketing van dit produkt.