Fietsslot verroest

Fietsslot bevroren of verroest? 3 tips om het te voorkomen, 6 tips om het op te lossen

Fietsen in de kou en regen is op zichzelf al geen pretje. Als uw fietsslot of kettingslot zijn bevroren of verroest, kan het helemaal vervelend worden. Hoe kunt u dit voorkomen en wat kunt u eraan doen als uw sloten toch dicht zitten?

Hoe kunt u dit voorkomen?

Let er allereerst op dat de fiets zo veel mogelijk binnen of onder een afdak staat, mits u daar ruimte voor heeft. Uw ijzeren sloten zijn vatbaar voor vocht en kunnen bij koud of regenachtig weer al snel onbruikbaar worden. Daarnaast zijn er speciale ontdooiers en andere sprays, waarmee u de sloten kunt onderhouden. Een drupje olie op zijn tijd kan ook een heel verschil maken, zeker als er roest is ontstaan.

Wat kunt u eraan doen?

Mochten uw sloten alsnog dichtvriezen, dan zijn er verschillende trucjes die u toe kunt passen. Warme adem naar het slot blazen is een optie, maar dat kost wel veel tijd. En als u warm water over het slot giet, bevriest deze al snel weer. Als u thuis bent, is het gebruiken van een föhn een betrouwbaarder optie. En mocht u een aansteker op zak hebben, dan kunt u met het vlammetje de sleutel verwarmen, zodat deze gemakkelijker in de sloten past. De roestige plekken in uw sloten of op uw sleutel kunt u met cola of azijn verwijderen.

fietsen
Lees ook: Hoort u steeds minder goed? Zo houdt u fietsen veilig en leuk

Wat moet u juist níét doen?

Merkt u dat het openen van uw sloten moeizamer gaat dan normaal, probeer dan om niet te forceren. Als u uit alle macht probeert de sloten alsnog open te krijgen, dan kan de sleutel vervormen of zelfs afbreken. Beter is het om eerst de sloten of uw sleutel op te warmen. Grote kans dat u u niet altijd een föhn bij de hand heeft, maar er zijn dus genoeg andere verwarmingsmethoden.

Waar moet u nog meer op letten?

Een fiets bestaat uiteraard uit meer dan alleen de sloten. Een bevroren zadel is ook niet fijn, maar dit kunt u voorkomen met zadelhoesjes. Daarnaast kan het geen kwaad om de fietsketting regelmatig te smeren en om te controleren of er niet te veel vocht in de remkabels trekt. Als u moeite heeft met fietsen op natte of bevroren ondergronden, kunt u tegenwoordig speciale winterbanden voor uw fiets kopen.

fietshelm
Lees ook: Overweegt u het dragen van een fietshelm? Zoveel veiliger is dat

Wat als u een elektrische fiets heeft?

Dan heeft u een extra aandachtspunt als het koud weer is. Want ook accu’s zijn niet goed bestand tegen lage temperaturen. Als u de accu moet opladen, doe dat dan binnenshuis, nadat u hem eerst een tijdje bij kamertemperatuur laat liggen. In dit artikel staan nog meer tips om duurzaam met de accu van uw elektrische fiets om te gaan.

(Bron: Fietsersbond, DrBeyk, Sjees, RTL Nieuws, Slotenspeciaalzaak. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    marlijn says:

    Gewoon .heet water er over no problem. en klaar is kees