sleutel

Wat te doen als een sleutel niet meer omdraait of afbreekt?

Het kan zomaar ineens gebeuren dat een sleutel niet meer in het slot draait of zelfs afbreekt. Een slotenmaker bellen is dan een optie, maar u kunt ook eerst zelf proberen het euvel op te lossen. We hebben de mogelijkheden daarvoor op een rij gezet.

Wanneer de sleutel niet omdraait

Controleer om te beginnen of de sleutel nog wel recht is. Een verbogen sleutel kan ervoor zorgen dat hij niet meer kan omdraaien. Ook kan hij het slot beschadigen, als u er veel druk op uitoefent. Probeer hem daarom voorzichtig weer zo recht mogelijk te buigen. Bijvoorbeeld door hem in een bankschroef vast te zetten, als u die heeft. Ook viezigheid kan ervoor zorgen dat een sleutel minder goed omdraait. Reinig het slot dan met bijvoorbeeld een oude tandenborstel en vet het vervolgens in. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld wat smeerolie of siliconenspray in het slot te spuiten, maar u kunt ook de sleutel zelf invetten en die in het slot steken. Hebben deze maatregelen niet geholpen, dan kunt u nog uitproberen of het helpt om zachtjes met een hamer op het slot te tikken. In het geval van een cilinderslot kan dit ervoor zorgen dat de stiftjes of plaatjes erin weer op hun plek vallen.

Wanneer de sleutel afbreekt

Nog vervelender is het wanneer de sleutel in het slot afbreekt. Ook dan zijn er manieren om dit op te lossen. Kunt u uw huis er niet meer door in, dan is het wat lastiger, maar wie weet kunnen uw buren u dan eventueel aan de benodigdheden helpen. De sleutel kan alleen uit het slot verwijderd worden als het slot vergrendeld of ontgrendeld is. Zit het slot er ergens tussenin, probeer dan eerst met een schroevendraaier of punttang het slot door te draaien. Smeer het slot vervolgens met wat smeerolie. Een middel met een tuitje eraan is het handigst, omdat u dan gerichter kunt werken. Steekt er een stukje sleutel uit het slot, probeer de sleutel dan te verwijderen met een punttang of een schaar. Met een punttang kunt u proberen een stukje van de sleutel te pakken te krijgen, waarna u hem eruit kunt trekken. Met een schaar, pincet of rechtgetrokken paperclip kunt u de sleutel stukje bij beetje eruit peuteren, net zo lang totdat u er goed met uw vingers bij kunt. Ook kunt u de sleutelhelften lijmen en de sleutel zo gauw de lijm gedroogd is uit het slot halen.

Steekt er geen stukje sleutel uit, dan kunt u bekijken of de sleutel magnetisch is en hem er met een sterke magneet uit trekken. Ook zijn er extractiekits verkrijgbaar, die ook door slotenmakers worden gebruikt. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden, maar waarschijnlijk nog altijd minder dan een slotenmaker laten komen. Als u een reservesleutel heeft, kunt u die verder gebruiken, maar anders is het vaak wel mogelijk om bij een sleutelmaker de gebroken sleutel te laten namaken.

buitengesloten
Lees ook: Dit kunt u doen als u uzelf heeft buitengesloten

Toch een slotenmaker nodig?

Soms is er geen beweging meer te krijgen in het slot. Bijvoorbeeld in het geval van roest. Lukt het u zelf niet het probleem op te lossen, dan kan een slotenmaker uitsluitsel bieden. Pas daarbij wel op wie u daarvoor benadert. Er zijn veel gevallen bekend van malafide bedrijven, die een financieel slaatje slaan uit het ongemak van hun klanten en absurd hoge tarieven hanteren. Op de website van MAX Meldpunt vindt u tips voor het vinden van een betrouwbare slotenmaker.

Verdere problemen voorkomen

Door sleutels regelmatig te controleren op slijtage kunt u ze zo nodig tijdig vervangen. Ook verlengt u de levensduur van zowel een sleutel als het slot, door eventueel vuil te verwijderen en het slot te smeren wanneer dit nodig is.

(Bron: Radar, WD-40, Tips & Weetjes. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord