kapotte rits

Kapotte of vastzittende rits? Zo lost u dat snel op

De rits is een onmisbare uitvinding in kledingstukken, tassen en nog vele andere gebruiksvoorwerpen, maar wanneer zo’n rits kapot is of vast zit kan dat voor behoorlijk wat ellende zorgen. Hoe lost u dat zo snel mogelijk weer op?

Vastzittende rits

U heeft het vast weleens meegemaakt; een vastzittende rits die niet meer naar boven, of niet meer naar beneden kan. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om dit probleem op te lossen. Zo kunt u bijvoorbeeld de punt van een potlood over de ritssluiting wrijven. Het grafiet in het potlood werkt dan namelijk als smeermiddel, waardoor de rits als het goed is sneller loskomt. Geen potlood in huis? Ook andere producten zoals een lippenbalsem of een blok zeep zijn geschikt als smeermiddel.

Kapotte rits

Misschien nog wel vervelender dan een vastzittende rits is een kapotte rits. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de tandjes van de rits opeens niet meer aansluiten of uit het niets openspringen. Controleer in dit geval eerst of er niets tussen de tanden zit, vaak is dit een stukje stof of een draadje wat u vervolgens voorzichtig uit de ritssluiting kunt halen. Zit er niets tussen de rits? Dan kan het probleem bij de tandjes zelf liggen, soms wijkt er eentje af waardoor de rits niet meer goed kan sluiten. Maar ook in dat geval kunt u het zelf gemakkelijk oplossen door het tandje weer recht te zetten met een tang of pincet.

Kapotte ritsglijder

Zit het probleem hem niet in de rits zelf maar in de ritsglijder (waarmee u de rits open- en dichttrekt)? Ook dan hoeft u de hele rits niet direct af te schrijven. U kunt de ritsglijder namelijk vervangen door een nieuwe. Dit doet u door de glijder te verwijderen door hem met een tang van de rits af te knippen. Daarna kunt u gemakkelijk een nieuwe ritsglijder op de tanden van de rits plaatsen. Zo’n ritsglijder kunt u bijvoorbeeld kopen bij een naai- en handwerk winkel of op de markt.

Openzakkende rits

Een ander veelvoorkomend probleem met ritsen is dat ze niet meer netjes dicht blijven, maar gedurende de dag naar beneden zakken. Dit is vaak het geval bij wat oudere ritsen. Helaas betekent dit echt dat de rits versleten is en is de enige echte oplossing vervangen. Toch bestaan er wel tijdelijke oplossingen voor dit probleem, waardoor u niet met een open rits in uw broek hoeft rond te lopen. U kunt bijvoorbeeld een sleutelring of een (haar)elastiekjes door de rits halen en deze vervolgens vastzetten aan een knoop in de buurt. Op die manier blijft de rits toch tijdelijk dicht.

(Bron: Lifehacking.nl, Huishoudplaza.nl)

Geef een reactie

Reactie

  1. Rien6 says:

    Bij een openzakkende rits is het soms lastig om het klipje te vinden,daarom doe ik er vaak een stukje stof door