Vastzittende ring

Vastzittende ring verwijderen? Zo krijgt u een knellende ring af

Een ring kan na verloop van tijd strakker gaan zitten en daardoor steeds moeilijker af gedaan worden. Tot er op een gegeven moment geen beweging meer in te krijgen is. Ook tijdens het passen van een nieuwe ring kan die smaller uitvallen dan gedacht. Of een vinger kan door welke reden dan ook opeens opzetten. Flink wrikken werkt dan alleen maar averechts, doordat de vinger dan nog meer opzet. Wij hebben tips, zodat een vastzittende ring wel los / eraf komt.

Wanneer afdoen?

Als een vastzittende ring geen klachten geeft kunt u hem gerust laten zitten. Treedt er echter een zwelling of pijn op of verkleurt de vinger, dan is het zaak de ring te verwijderen. Ook in het geval van een verwonding van de vinger is het aan te raden de ring uit voorzorg af te doen. Als de ring teveel knelt is er anders namelijk een risico op een verslechterde bloedtoevoer naar de vinger. Tijdens bepaalde bezigheden is het raadzaam ringen als voorzorgsmaatregel af te doen. Bijvoorbeeld tijdens bepaalde sporten of klussen.

Vinger koelen

Als de ring klemt doordat het warm is en de vinger opgezet, dan kan koelen helpen. Dezelfde ring kan bij kou namelijk juist perfect zitten. Door de hand in een kommetje met koud water te leggen, bereikt u hetzelfde effect. Maak het water niet te koud, want dat is niet nodig en kan zelfs pijnlijk zijn. Probeer na enkele minuten uit of u de ring met zachtjes draaien van de vinger kunt verwijderen of koel anders nog iets langer en probeer het opnieuw.

Arm in de lucht

Het kan ook helpen uw arm enkele minuten boven uw in de lucht te houden. Hierdoor neemt een eventuele zwelling van de hand af en komt uw ring als het goed is net wat losser te zitten.

Gebruik een smeermiddel

Door de vinger zo glad mogelijk te maken, is er minder weerstand als u de ring van uw vinger wilt schuiven. Gebruik een smeermiddel dat niet schadelijk is voor de huid of de ring. Zoals bijvoorbeeld vaseline, handlotion, shampoo, babyolie, vloeibare zeep, sommige soorten glasreiniger, boter, of plantaardige olie zoals olijfolie. Smeer de vinger er aan alle kanten rijkelijk mee in en maak voorzichtige draaibewegingen richting het topje van uw vinger. Zo komt de gladde substantie vanzelf onder de ring, wat verwijderen ervan vergemakkelijkt.

Omwikkelen met een reepje katoen of touw

Een goed hulpmiddel is om een reepje katoen of een touwtje onder de ring door te steken en dat gebruiken om de ring in draaiende bewegingen richting vingertop te trekken. Ook een stukje tandflosdraad is hier effectief voor. Door de vinger met één van de hierboven beschreven smeermiddelen in te smeren is de werking nog succesvoller.

Lukt het zo toch niet, ga dan nog een stapje verder. Smeer een dun en glad stukje tape, flosdraad of touw in met zeep en wikkel de vinger vanaf de vingertop tot vlak boven de ring in. Niet te los, maar ook niet te strak dat het pijn doet. Soms vermindert de zwelling van de vinger hierdoor. Haal het uiteinde van de tape of touw onder de ring door en trek voorzichtig aan dit uiteinde. Het ontrolt zich dan geleidelijk, waardoor de ring langzaam van de vinger wordt getrokken. Andersom kan ook, steek dan eerst het uiteinde onder de ring door en wikkel in de richting van de vingertop.

Het betere draaiwerk

Gaat de ring alleen wat lastiger af dan anders, pak hem dan tussen duim en wijsvinger en maak rustige, draaiende bewegingen, terwijl u voorzichtig aan de ring trekt.

Combinatie van methodes

Lukt het niet met één van bovenstaande tips, combineer er dan eens een paar voor nog meer effect. Houd de arm bijvoorbeeld boven het hoofd, koel hem vervolgens en draai dan rustig aan de ring.

Laatste redmiddel

Is de ring met geen enkele truc van de vinger te verwijderen en heeft u er last van, dan zit er niets anders op dan de ring door te (laten) zagen of knippen. Dit kan bijvoorbeeld bij de huisarts of een juwelier. De ring is daarna meestal nog goed te repareren / breder te maken, zodat u hem kunt blijven dragen, maar dan in een maatje groter.

(Bron: Lucardi, dokterdokter.nl, wikiHow)

Geef een reactie