tuin

Nederlanders meer bezig met groen en natuur in de tuin

Er is een verandering gaande in de manier waarop mensen hun tuin inrichten. In plaats van een compleet betegelde tuin, wat jarenlang de trend geweest is, kiezen mensen nu juist steeds vaker voor meer groen en minder tegels. Dat merken inmiddels ook de tuincentra, die de bestedingen zien veranderen.

Meer bomen, struiken en hagen verkocht

In 2018 is er in de tuinbranche een stijging te zien in de verkoop van groen, als bomen en struiken, en tegelijk een daling in de verkoop van tegels. Ook worden er meer hagen verkocht, ter vervanging van schuttingen. Dit heeft grote voordelen voor de natuur. Veel groen en minder steen heeft een verkoelende werking en daarnaast wordt regenwater bij een flinke hoosbui veel beter afgevoerd. Als derde voordeel zorgt het voor meer biodiversiteit, doordat het aantal verschillende insecten en vlinders toeneemt bij meer groen. Dat betekent weer meer voedsel voor insecteneters, zoals vogels.

Tegel eruit, plant erin

Een goed voorbeeld van de toegenomen populariteit van het vervangen van tegels door groen is een actie van tuincentrum Intratuin. Sinds 5 jaar voert het bedrijf de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. In die tijd is het aantal tegels dat tijdens de actie wordt ingeleverd gegroeid van 30 tegels in het eerste jaar, tot maar liefst 50.000 tegels in 2019. Ook gemeenten stimuleren in steeds meer gevallen bewoners hun tuinen klimaatvriendelijker in te richten. Zo is er in Utrecht in 2018 een actie geweest waarbij alle inwoners bij tuincentra een gratis plant mogen ophalen.

Watervriendelijke tuin

Dit jaar voeren tuincentra, 5 gemeenten en Hoogheemraadschap De Stichte Rijnlanden in de regio Utrecht in april ‘De maand van de watervriendelijke tuin’. In die tijd zijn er veel acties om bewoners aan te sporen watervriendelijke maatregelen te nemen. Zoals een aantrekkelijke korting op het aanschaffen van een regenton. Wie een regenton plaatst om water op te vangen, kan dit weer gebruiken in tijden van droogte.

2018 goed jaar voor tuinbranche

In totaal is de omzet van de 500 tuincentra in 2018 met ruim 6 procent gegroeid, naar 1,5 miljard euro. De stijging zit overigens niet alleen in groen. Door de lange, warme zomer zijn er ruim een vijfde meer barbecues verkocht en is er meer besteed aan wateropslag en bewatering van de tuin.

Zelf ook een natuurvriendelijkere tuin?

In onderstaande artikelen geven we veel tips om water te besparen en de tuin aantrekkelijker te maken voor insecten, vogels en vlinders:

(Bron: ANP, NOS, archief)

Geef een reactie