randstad

‘Randstad moet groener’

Lekker in de buitenlucht zijn: het is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de volksgezondheid. Dat zegt de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering en het parlement. Daarom pleit de raad voor meer groen in de Randstad. 

Aanmoediging

Volgens het adviesorgaan is er in stedelijke gebieden een groeiend tekort aan plekken waar inwoners kunnen genieten van de natuur. De steden groeien dicht en op plekken waar er wel buiten gerecreëerd kan worden, is het enorm druk. De Gezondheidsraad moedigt gemeenten aan om plannen te maken voor meer groenvoorziening in het gebied waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Onder de term ‘groenvoorzieningen’ valt overigens ook de aanleg van vijvers en meertjes.

Daktuinen

Het is algemeen bekend dat buitenlucht een helende werking op de mens heeft. Om die reden gaat het Rotterdamse ziekenhuis Erasmus MC daktuinen aanleggen voor patiënten, medewerkers en bezoekers. In 2018 zijn deze 2 tuinen klaar.

Ook bij verzorgingstehuizen

Steden in de Randstad zijn overigens niet de enige plekken waar meer behoefte is aan groenvoorziening. Volgens Brits onderzoek van de universiteit van Warwick is het ook voor ouderen die in verzorgingstehuizen wonen goed om natuur in de buurt te hebben. Hier worden zij volgens het onderzoek gelukkiger van.

(Bron: De Telegraaf, ANP, NOS)

Geef een reactie