tuinen

Nederlandse tuinen kunnen veel meer bijdragen aan natuur

Nederland is een echt tuinland, maar 40 procent van de tuinen is inmiddels bestraat. Om dat te veranderen slaan de Vogelbescherming, de waterschappen en tuincentrum Intratuin de handen ineen om Nederlanders op te roepen hun tuin zo natuur- en watervriendelijk mogelijk in te richten.

Betegelen

Bij elkaar opgeteld is Nederland een gebied ter grootte van bijna 44.000 voetbalvelden aan tuinen rijk. In potentie een prachtig stuk natuur, ware het niet dat veel mensen er de afgelopen jaren voor gekozen hebben om de tuin (grotendeels) te betegelen. Dat is niet alleen slecht nieuws voor het potentiële dierenleven in de tuin, het zorgt ook voor problemen op het gebied van de waterhuishouding.

Natuurvriendelijk

Bij extreme regenval, wat steeds gewoner wordt in ons land, kan het water niet weg als er veel stenen in de tuin liggen. Met alle gevolgen van dien. Tegels eruit en groen erin is het devies. Liefst ook nog door middel van een groen dak. Niet alleen kan het water dan gemakkelijker opgevangen worden, meer groen zorgt er daarnaast voor dat tuinen en huizen koeler blijven op warme dagen. Met het plaatsen van regentonnen kan regenwater worden opgevangen dat juist weer in droge tijden kan worden gebruikt. Zo worden tuinen meer klimaatbestendig, duurzaam en natuurvriendelijker. Groene tuinen zijn namelijk niet alleen beter voor het klimaat en gezonder voor de bewoners, maar bieden ook meer leefgebied voor stads- en tuinvogels, vlinders en bijen.

Meer vogels in de tuin

Uit onderzoek door GfK in opdracht van de Vogelbescherming blijkt dat 95 procent van de Nederlanders meer vogels in de tuin wil. Betegelde tuinen zijn echter onaantrekkelijk voor hen. Met een paar aanpassingen is dit al opgelost. Door bijvoorbeeld een hek te vervangen door een haag of door een hek te laten begroeien met een klimplant. Ook kunnen tuinen aantrekkelijker worden gemaakt door het aanplanten van bessenstruiken, door het realiseren van een drinkplaats en het ophangen van een nestkast. Het lijkt erop dat de oproep ‘Tegel eruit, groen erin’ die we de laatste jaren al vaker voorbij hebben zien komen zijn vruchten begint af te werpen. De verkoopcijfers van 2017 in de tuinbranche laten zien dat de omzet in planten, met 11 procent, harder gestegen is dan die van tegels en andere sierbestrating: plus 6 procent.

Kunt u wel wat tips voor het onderhoud voor uw tuin gebruiken? Dan hebben wij Krijns groentips voor u.

(Bron: ANP, Vogelbescherming, Nature Today, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Daily says:

    Zorgen de tuinen voor de verstening? Wat te denken van de overheid met alsmaar meer wegen aanleggen? Hier in de stad worden hele stukken groen opgeofferd aan woningbouw, het toerisme en de expats. “Mijn” tuin was een oase voor vogels maar de laatste jaren zie ik de vogels in mijn tuin afnemen. Een anecdote: Een aantal jaren geleden kwam ik thuis van mijn werk en was ineens de heg verdwenen. De nieuwe buurman had die zomaar verwijderd omdat hij die niet mooi vond en hij hield van van meer openheid. Let wel zonder overleg! Ik heb dus een schutting geplaatst helaas noodzakelijk want opnieuw een heg laten groeien duurde te lang en ontnam mij mijn privacy. Daarna kwam de gemeente met hun nieuwe groenbeleid. Onkruid tierde welig en het verspreiden van zaadjes bracht het ook in mijn tuin. Aan de andere kant kwam ook een nieuwe bewoner die niets deed aan zijn tuin. De hedera tiert welig en ook mijn tuin “plukt hier de vruchten van” en verstikt mijn planten en overwoekert mijn schutting (door mij geplaatst en betaald). Aan de achterkant van mijn tuin is een plantsoen van de gemeente. Helaas het groenbeleid houdt dus in dat ook hier alles welig tiert en vaak wordt het gebruikt als stortplaats . Ik heb het nu dus opgegeven en laat de tuin “verwilderen”. Bestraten is nu wat ik ook overweeg!