handen wassen coronavirus

Coronavirus: voorkom droge handen door het vele wassen

De handen hebben een cruciale rol als het gaat om het overbrengen van de het coronavirus. Daarom is het van groot belang dat we ze vaak en grondig wassen. Maar al dat wassen droogt de huid van de handen enorm uit. Toch kunt u uw handen goed wassen en verzorgen om te voorkomen dat ze uitdrogen. 

Wassen en verzorgen

Het is enigszins dubbel. Door het coronavirus wordt ons aangeraden om de handen vaker te wassen. En niet alleen vaker, ook langer. Maar al dat wassen heeft wel consequenties voor de huid van onze handen. Sterker nog, door het vele wassen gaan ook goed bacteriën het afvoerputje in. Belangrijk dus om tussen het wassen door de handen goed te verzorgen. Want minder wassen is geen optie!

Milde handzeep

Gebruik voor het wassen van de handen om te beginnen een milde handzeep. Het soort zeep is niet bepalend of de handen schoon worden. Het gaat vooral om de tijd die u eraan besteedt. Dus een handzeep met verzorgende oliën helpt ook. Voor mensen die werken in de zorg is een antibacteriële zeep onmisbaar, maar voor wie dat niet nodig is, is een gewone milde handzeep ook voldoende.

Desinfecteren en verzorgen

Gebruikt u naast het vele wassen ook nog desinfecterende gel? Gebruik dan een variant met verzorgende elementen erin. Dan worden de handen en gedesinfecteerd en verzorgd. Ondanks dat het uitdrogen van de handen onprettig kan zijn, is het erg belangrijk om de handen wel veelvuldig te blijven wassen. Doe dit vooral volgens de richtlijnen van het RIVM. In onderstaand filmpje leggen ze uit hoe u dit het beste kunt doen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: RIVM/Margriet)

Geef een reactie

Reacties (3)

  myriam says:

  Wat een fout filmpje over handen wassen. Niets aan te merken op de techniek maar dat je de hele tijd de kraan laat lopen is te absurd voor woorden. Al twintig jaar maak ik mijn handen goed nat, draai de kraan dicht, neem zeep en was ze goed. Aan het einde even de kraan open om af te spoelen. Miljardenliters drinkwater kunnen worden bespaard op jaarbasis als we verstandig omgaan met water. Dat de overheid zon dom filmpje plaatst is schokkend.

  Ellimee says:

  Myriam, ik en het volkomen eens met je. ik prent dit mijn (klein)kinderen ook in. De kraan op een straaltje te zetten, of beter zoals jij net meldde.

  parrhesia says:

  Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat je met alle voorlichting die we door de jaren heen kregen, mensen nog moet vertellen hoe ze hun handen dienen te wassen.

  Dit hoort men al jong te leren thuis het hoor heel simpel bij de opvoeding, of moeten de leraren op de middelbare school er weer aandacht aangeven.Hoeveel taken moeten ze wel vervullen.
  Als je ziet wat in menig studentenhuis zich afspeelt op hygiënisch gebied, je word er echt misselijk van!!

  Op menig openbaar toilet beleef ik, hoe men na het gebruik v.h. sanitair, gewoon naar buiten loopt zonder de handen grondig te wassen, er zijn nog steeds massa’s mensen die smerig van aanleg zijn, walgelijk om dat anno 2020 helaas nog te moeten constateren.
  Hoesten,niezen,spugen,winden laten zonder dit gebeuren wat afteschermen, als we mensen er op aanspreken krijg je dikwijls ook nog ongemanierde reacties’s terug.

  Wat de mensheid nu actueel te verstaan krijgt ( door deze crisissituatie) moge duidelijk wezen, toch voor velen nog steeds niet te bevatten, er is namelijk door de jaren heen een grote mistgordijn ontstaan, dat NU langzaam begint optetrekken. Daar achter gaat veel schuil over verloren normen en waarden, burgelijkfatsoen hebzucht, egocentrischme, zelfverrijking etc etc etc. Het gevoel bekruipt me soms, dat hele groepen/ volksstammen maar wat aanrotsooien ” zinvolle regelgeving word niet meer gewadeerd ” dan wel er wordt geen gevolg meer aangegeven. Tjonge tjonge.

  Ps: er is een lied-u herkend het vast wel-“waar gaat dat heen, hoe moet dat gaan, waar komt die rotsooi toch van daan” .
  Wens ons allen veel kracht en doorzettingsvermogen de komende tijd.