desinfecterende handgel

Desinfecteert u uw handen op de juiste manier?

Sinds het coronavirus ook in Nederland is opgelaaid, is desinfecterende handgel mateloos populair. Niet alleen thuis, maar ook in veel winkels en andere openbare gebouwen staat een pompje handgel bij de ingang. We gebruiken dus massaal desinfectie handgel, maar hoe kunt u dit product eigenlijk het effectiefst gebruiken?  

Wilt u echt op de juiste manier gebruik maken van desinfecterende handgel? Dan is even snel uitsmeren over de handen niet genoeg. Bij juist gebruik van deze gel komt namelijk heel wat meer kijken. Om u een handje te helpen zetten we de meest gemaakte fouten tijdens het gebruiken van een handgel op een rijtje.

Te weinig handgel gebruiken

Om handgel effectief zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat u er genoeg van gebruikt. Handgel dood namelijk alleen de ziekteverwekkers op uw handen als deze goed in contact komen met de handgel. Daarom is één pompje vaak niet genoeg om uw gehele handen goed mee in te smeren. Veel mensen houden het juist vaak bij één pompje omdat handgel in grotere hoeveelheden een plakkerig gevoel aan de handen dreigt te geven, maar als u maar goed genoeg wrijft verdwijnt dit bij de meeste gels vanzelf weer. Laat u daardoor dus vooral niet tegenhouden, want voor handgel geldt: gebruik beter te veel dan te weinig.

Niet uw hele hand insmeren

Om zoveel mogelijk bacteriën te doden is het belangrijk om uw hele handen in aanraking te laten komen met desinfecterende handgel. Alleen even snel de handen over elkaar wrijven is dus niet voldoende. Het is belangrijk om geen plekje op uw hand over te slaan. Daarom is het handig om uzelf een routine aan te leren als het gaat om handgel smeren. Vergeet hierin naast de handpalmen, ook uw duimen en de bovenkant van uw handen niet. U kunt bijvoorbeeld dezelfde routine aanhouden als bij het wassen van uw handen met water en zeep.

Niet lang genoeg laten drogen

Een belangrijke laatste stap bij het desinfecteren van uw handen, is het laten drogen. Bij het gros van de hangels is het de bedoeling dat uw 20 tot 30 seconden in uw handen wrijft nadat u de gel heeft aangebracht. Deze tijd is niet alleen nodig om de handgel op alle plekjes te laten komen, maar ook om het goed te laten drogen. Dit opdrogen lost in veel gevallen ook het plakkerige gevoel op en zorgt ervoor dat u de handgel niet direct alweer van uw handen afveegt wanneer u iets aanraakt. Altijd lang genoeg wrijven dus.

Stappenplan

Dat het op een juiste manier desinfecteren van uw handen belangrijk is, wordt benadrukt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie heeft een stappenplan uitgewerkt als het gaat om het desinfecteren van uw handen met een handgel. Deze kunt u hieronder bekijken.

desinfecterende handgel

Lees ook:

Zelf desinfecterende handgel maken is niet zonder gevaren

Stappenplan: naar de supermarkt in coronatijd

Camperen in coronatijd

 

(Bron: WHO, Margriet.nl)

Geef een reactie