handgel

Zelf desinfecterende handgel maken is niet zonder gevaren

Sinds het begin van de coronacrisis wordt er massaal desinfecterende handgel ingeslagen, daarom is de kans dat u voor een leeg schap staat aannemelijk. Gelukkig zijn er op internet verschillende manieren te vinden om deze handgels zelf te maken, maar dit is niet altijd een slimme zet.

Handgelschaarste

Nu handgel lastig te krijgen is, kunt u op het internet veel manieren vinden waarop u uw eigen desinfectie gel kunt maken. Deze tips komen veelal van nieuwswebsites, mensen die videos op YouTube maken of andere mensen op sociale media. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een handleiding gemaakt voor het maken van handgel.

Risico’s

Ondanks dat zelf maken klinkt als de ideale oplossing, kleven er risico’s aan het zelf maken van handgel. Zelfs wanneer u het betrouwbare recept van de WHO opvolgt, gebruikt u hoogstwaarschijnlijk niet exact de juiste verhoudingen. Dit is namelijk haast onmogelijk wanneer dit niet precies wordt uitgemeten. De juiste concentratie alcohol is bijvoorbeeld erg belangrijk. Wanneer u een te lage concentratie alcohol gebruikt werkt de handgel direct al niet meer ontsmettend en loopt u de kans alsnog een virus op te lopen.

Een ander nadeel van uw eigen desinfecterende handgel is dat deze uw huid extra kan uitdrogen of beschadigen, omdat er vaak geen verzachtend middel in zit of juist een te hoge concentratie alcohol wordt gebruikt. Dat kan uw huid op den duur flink gaan irriteren.

Hier moet u op letten bij het kopen van handgel

Daarom kunt u beter kiezen voor een desinfecterende handgel uit de winkel. Controleer bij het kopen of deze voorzien is van een zogenoemd N-nummer, dit is een 5-cijferige code die eindigt op de letter N. Deze code geeft aan dat de handgel goed is getest en de juiste concentratie ingrediënten bevat. Ook is het aan te raden om te letten op het percentage alcohol, dit is namelijk het virus dodende middel in een handgel. Met minimaal 70 procent alcohol zit u goed.

Handen wassen nog altijd beter

Daarnaast is het goed om te weten dat een desinfecterende handgel niet de beste manier om uw handen te reinigen. Handgel is in de eerste instantie bedacht om uw handen te kunnen ontsmetten, mocht er geen water en zeep in de buurt zijn. Om besmetting van het coronavirus tegen te gaan kunt u nog altijd het best uw handen wassen met lauwwarm water en zeep. Een desinfecterende handgel kunt u het best alleen gebruiken als er geen water en zeep in de buurt is en uw handen niet zichtbaar vies zijn. Een handgel doet namelijk niets tegen echt vuile handen, enkel tegen bacteriën en virussen. Zie een desinfectie gel daarom niet als een vervanger voor water en zeep.

(Bron: Nu.nl, WHO)

Geef een reactie