Georganiseerde rommella

Met deze tips krijgt u orde in de rommella

Bijna in elk huishouden is er een lade te vinden waar alle rommel samenkomt, de zogeheten rommella. Bonnetjes, batterijen, elastiekjes, (oude) spaarkaarten en pennen, het zijn maar een aantal dingen die in de lade terug te vinden zijn. Maar veel van deze zaken zijn niet (meer) nodig en er raakt tussen alle rommel ook gemakkelijk iets zoek. Met onderstaande tips heeft in in een handomdraai orde in de rommella.

Uitruimen

Om te beginnen is het goed om de lade letterlijk op zijn kop te zetten; haal hem helemaal leeg en maak hem schoon. Ga vervolgens de spullen na die eruit komen. Heeft u het nog nodig? Zo ja, is deze lade dan de juiste plek? Leg om te voorkomen dat het weer een rommella wordt, een bestekbak erin. Dat biedt ruimte om spullen per categorie bij elkaar te leggen.

(Oude) spaarkaarten

Heeft u (oude) spaarkaarten? Controleer of de actie nog wel loopt. Is de actie verlopen, gooi de kaart dan direct weg. Liggen er nog losse zegels in de la? Plak ze op de kaart of gooi ze weg als de actie verlopen is. Geef de kaarten van nog lopende acties een vaste plek.

Veel acties verlopen tegenwoordig online. Spaarkaarten staan dan in de app van de desbetreffende winkel. Zo is de Albert Heijn met de koopzegels ook overgestapt naar een online spaarsysteem. En dat geldt dus voor meer spaaracties. Vraag ernaar bij de winkel. Scheelt weer een paar losse spaarkaarten in de la en bij het afrekenen staan de zegels direct op uw kaart.

kledingkast
Lees ook: Te kleine of rommelige kledingkast? Zo kunt u hem efficiënt opruimen en inrichten

Menukaarten

Laat u wel eens eten bezorgen? Grote kans dat u nog (oude) menukaarten in de rommella heeft liggen. Hoewel zo’n menukaart handig kan zijn bij het doorbellen van uw keuze, zijn veel menukaarten ook online te vinden. De menukaart verandert nog wel eens, dus loop ze goed na of ze nog geldig zijn. Gooi de oude weg en maak van degene die nog goed zijn een stapeltje en leg ze op een plek waar u ze makkelijk terugvindt.

Munten, knopen en schroeven

Munten, knopen en schroeven(draaiers) zijn ook van die dingen die makkelijk in de rommella verdwijnen. Haal alle munten eruit en doe ze in een spaarpot. Daar is die immers voor gemaakt. Of doe ze in een apart bakje voor als de collectant langskomt. Doe schroeven of haakjes die u over heeft in een bakje bij elkaar. Berg ze met de schroevendraaiers op in de schuur of op een plek waar u meer gereedschap heeft liggen. En heeft u inmiddels een aardige collectie knopen in de la liggen maar geen idee meer bij welke blouse of broek ze passen? Gooi ze weg of leg ze bij elkaar in een doos, waar u ook andere naaispullen als garen en naalden bewaart.

Batterijen en elastiekjes

In de rommella zijn ook vaak batterijen te vinden. AA of AAA, platte- of blokbatterijen, voor veel huishoudelijke apparaten zijn ze onmisbaar. Dus wel zo fijn als ze in de lade liggen en het doen. Controleer of de batterijen niet over de datum zijn. Verzamel de oude en lever ze in. Dat kan bij alle winkels waar u batterijen kunt kopen. Zo grijpt u niet mis als u een batterij nodig heeft.

Elastiekjes worden niet heel veel meer gebruikt, maar toch kunnen ze af en toe van pas komen. Het zijn van die dingen die makkelijk verdwijnen in de la. Controleer of ze nog functioneren. Gooi de uitgedroogde weg en doe de overgebleven exemplaren in een apart bakje. Heeft u er 1 nodig, dan hoeft u niet de hele lade eerst overhoop te gooien.

(Lege) pennen

Niet zo ergerlijk als een pen nodig hebben en er geen vinden die schrijft. Kortom, haal alle pennen uit de rommella en kijk of ze het doen. Doet hij het niet, gooi hem weg en leg de pennen die het wel doen bij elkaar.

boekenkast rommelig
Lees ook: Open boekenkast rommelig? Zo maakt u er een blikvanger van

Inruimen van de rommella

De grote selectie is gedaan, tijd om de (rommel)la weer in te ruimen. Voor meer structuur in de la kunt u dus een bestekbak erin leggen. Of een antislip matje met bakjes. Bij de verschillende woonwarenhuizen zijn hier heel handige systemen voor. Dit helpt om in een handomdraai orde in de rommella te krijgen. Leg de spullen in aparte bakjes. De batterijen bij elkaar, de pennen en bijvoorbeeld ook de oplader van uw telefoon, zakdoekjes en de schaar. Zo krijgt alles een vaste plek, rolt niets meer door de la en kunt u direct alles vinden als u het nodig heeft.

(Bron: Roomed, Famme.nl, ikwoonfijn.nl, archief)

Geef een reactie