Verspulling

U kent het woord wellicht nog niet, maar u kunt zich er waarschijnlijk van alles bij voorstellen: verspulling. We lijken letterlijk te stikken in onze spullen. Volgens trendwatcher James Wallman, schrijver van het boek Stuffocation, is overconsumptie ook een aandoening. U kunt van verspulling zelfs angstig, depressief en ongelukkig worden.

Overconsumptie

We hebben steeds meer spullen. Kasten vol met kleding die we niet dragen, speelgoed waar we niet meer mee spelen en apparaten die we nauwelijks of niet gebruiken. Het is niet alleen slecht voor het milieu, het zorgt er voor dat we letterlijk stikken in onze spullen. Volgens Wallman moeten we onze waarden aanpassen en overstappen naar minder bezit en meer beleving. Dus in plaats van een nieuw horloge of nog een paar schoenen, kunnen we beter investeren in een vakantie en tijd doorbrengen met familie en vrienden. De Nederlandse vertaling van Wallman’s boek Stuffocation is vanaf 7 maart 2016 verkrijgbaar bij de boekhandel.

Opruimen

Veel ouderen die op late leeftijd een groot huis verruilen voor een kleiner huis, hebben in de loop der jaren een hoop spullen verzameld. Aan veel dingen hangt voor hen een emotionele waarde. Daarnaast is weggooien of wegdoen vooral afscheid nemen van een periode waarvan men eigenlijk geen afscheid wil nemen. En wat als uw (klein)kinderen uw gespaarde snuisterijen en meubelstukken niet willen hebben? Opruimcoach Marlies Oudijk adviseert, “geef het aan mensen die het nog goed kunnen gebruiken of die het niet kunnen betalen.” Verkopen kan via Marktplaats of u kunt de spullen brengen bij de kringloopwinkel. Kleding kan gedoneerd worden aan goede doelen. Ga ook eens kritisch door uw administratie heen. Is alles nog up-to-date? Papieren van de Belasting mag u bijvoorbeeld na 5 jaar weggooien.

Wisseldoos

Als mensen naar een verzorgingshuis moeten, dan adviseert Marlies Oudijk om een wisseldoos in te richten. Zo kunt u af en toe spullen als fotolijstjes, vaasjes, kleedjes en dergelijke wisselen. De ruimte in verzorgingshuis is beperkt. Met een wisseldoos kunnen toch heel wat spulletjes bewaard blijven die een vertrouwd gevoel geven en mooie herinneringen met zich mee dragen. Natuurlijk moet de kinderen dan wel de ruimte hebben om zo’n wisseldoos op te slaan.

Opruimcoach Marlies Oudijk is maandag 29 februari 2016 te gast in Tijd voor MAX.

Cursus

In de cursus opruimen krijgt u van huishoudcoach Els Jacobs tips om uw huis op te ruimen. Een opgeruimd huis heeft namelijk ook positieve invloed op uw humeur.

Geef een reactie