maaien

Maai Mei Niet: deze voordelen (en nadelen) hebben even niet maaien

Bedrijven, gemeenten én particulieren worden opgeroepen om tijdens de maand mei het gras even niet te maaien. Hierdoor krijgen veel gewassen in grasvelden de kans om te groeien en vooral bloeien. En dat laatste is heel goed nieuws voor de natuur.

Insecten hebben baat bij meer bloemen

Het aantal insecten neemt al jaren drastisch af. Eén van de redenen is dat er niet genoeg voedsel voor ze is. Ander maaibeleid helpt daarbij. Er wordt sinds enkele jaren over gesproken om in mei niet te maaien. In landen om ons heen is dat al langer het geval. Mei 2022 wordt het ook in Nederland op grotere schaal omarmd. De Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek roepen nu met de campagne Maai Mei Niet iedereen in Nederland op om minder te maaien in de maand mei. In Engeland (No Mow May) en België is de campagne al succesvol.

Waarom de maand mei?

Tijdens de zomer zijn er voor insecten als bijen en vlinders volop bloeiende planten te vinden. In de maand mei, wanneer veel insecten uit hun winterslaap komen of eieren leggen, is dat veel minder het geval. Wanneer in gazons en grasvelden bloemen als de paardenbloem blijven staan, is dat een enorm welkome aanvulling. Tegenover RTL Nieuws legt projectmanager Dominique van de Kamp uit dat er in Engeland is aangetoond dat een niet gemaaid gazon in de maand mei tot wel 10 keer meer bijen aantrekt.

hoogspanningsstations
Lees ook: Aanpassen maaibeleid honderden hoogspanningsstations zorgt voor enorme toename insecten- en plantensoorten

(Deels) niet maaien en stoepplantjes

De bedoeling is dus om de gehele maand mei de grasmaaier te laten staan. Maar het helpt voor de biodiversiteit ook om niet wekelijks, maar elke 3 weken te maaien of om gefaseerd te maaien. Daarbij laat u elke keer een ander gedeelte met bloeiende planten staan. Ook gemeenten werken steeds vaker met gefaseerd maaien. Er wordt dan bijvoorbeeld steeds een deel van een berm langs een fietspad gemaaid. Daarnaast helpt het om stoepplantjes die opkomen te laten staan. Een volgende stap kan zijn om in plaats van een strak gemaaid gazon over te gaan naar een bloemrijk grasland. Daar is wel iets meer voor nodig dan niet maaien en dat behandelen we wellicht een volgende keer.

insectenhotel
Lees ook: Waarom een insectenhotel zo nuttig is en hoe u er zelf 1 kunt maken

Nectarscore berekenen

Op de website van de campagne vindt u informatie over de bloeiende plantjes die in uw gazon kunnen opduiken. Ook kunt u doorgeven dat u mee doet en eind mei opgeven hoeveel planten er in een vierkante meter van uw gazon groeien. Zo wordt uw nectarscore berekend en met alle resultaten van Nederland bij elkaar wordt duidelijk wat er groeit en hoeveel extra bijen er in mei geholpen zijn.

Nadelen niet maaien

Aan niet maaien zitten overigens niet louter voordelen. Een nadeel is dat een niet gemaaid gazon of hoog opgroeiende bermen er wat onverzorgd uitzien. Daar is echter wel overheen te komen en het is ook maar voor een maand. Bovendien zien we dan wel weer veel inheemse bloemensoorten, die we anders niet zien. Vervelender is het wanneer bermen zo de hoogte in gaan dat ze automobilisten en ander wegverkeer het zicht benemen. Ook dat is wel weer op te lossen, door bij (gevaarlijke) kruisingen en hoeken van straten wel te maaien. Tenslotte zijn al die extra bloeiende gewassen in woonwijken niet echt goed nieuws voor mensen met hooikoorts. In België wordt dan ook aan de meest gevoelige mensen het advies gegeven “om in de nabijheid van hun woning toch een vorm van onderhoud te voorzien, zodat daar geen al te grote percelen, dicht begroeid met wilde grassen, ontstaan”. Overigens kunnen mensen met hooikoorts het maaien van het gras dan wel weer beter overlaten aan anderen, aangezien ook het maaisel zelf niet bevorderlijk voor hun klachten is.

(Bron: Maai Mei Niet!, RTL Nieuws, De Morgen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Emmargot says:

    De mondkapjes (wie heeft ze niet liggen??) bieden uitkomst als neusspray en pilletjes niet helpen.. een aanrader

    Emmargot says:

    Hoera de mondkapjes!!