grasmaaier verstopt door nat gras

Maaien wanneer het regent: mag nat gras gemaaid worden?

Stijgende temperaturen en veel vocht in de vorm van regen: dat maakt het groeizaam weer. Ook voor gras. Maar mag u nat gras dan maaien? Of is het beter om te wachten tot drogere omstandigheden?

Hoe vaak moet gras gemaaid worden in de lente?

Vanaf het voorjaar moet het gras weer regelmatig gemaaid worden. In maart elke 2 weken, vanaf april 1 keer per 10 dagen en vanaf mei 1 à 2 keer per week (tenzij u meedoet aan Maai Mei Niet). Afhankelijk van de grassoort maait u op een lengte van 3 à 5 centimeter. Zorg voor scherpe bladen, zodat het gazon mooi gesneden wordt. En wissel de maairichting bij elke maaibeurt af, zodat het gras rechtop blijft groeien. Bij een periode van warmte en droogte kunt u het gras beter iets langer laten.

gazon
Lees ook: Het gazon in het voorjaar: verticuteren, bemesten en meer onderhoud

Mag nat gras gemaaid worden?

Het is vanwege meerdere redenen niet aan te raden om het gras te maaien wanneer het nat is. Ten 1e aangezien het door het gewicht van het water plat gaat liggen. Daardoor is het onmogelijk om het op gelijke hoogte en netjes te maaien. Het resultaat is een ongelijk en lelijk gazon. Daarnaast wordt het risico op de vorming van schimmels en ziekten groter. De maaimachine kan bovendien diepe sporen achterlaten in de zachte grond. En tenslotte is het ook niet goed voor de grasmaaier zelf. Die kan namelijk verstopt raken door het natte gras. Het is zeker geen pretje om hem dan weer schoon te moeten maken. Doet u dit niet tijdig, dan kunnen de maaimessen er zelfs door gaan roesten.

nat gras verwijderen uit grasmaaier

Moet u (nat) maaisel verwijderen?

Kort maaisel kunt u normaliter laten liggen. Dit wordt namelijk omgezet in voedsel. Maar bij grote hoeveelheden, nat weer of een ongelijke verdeling kunt u het beter (deels) verwijderen, om het gras niet te verstikken. Tijdens langere regenachtige periodes kan het gras anders behoorlijk geel verkleuren.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Telegraaf, Tuincentrum.nl, Gardeners World Magazine, Graszoden.nl, Tuinseizoen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Dirck says:

  Welke maaier?
  Ik heb rubber spatel voor de opvangbak ook nat gras in de compost bak te gooien en maaien + opruimen gaat prima mits ik voldoende snelheid heb.

  Maar ook wilde bloemen randen die mogen voort woekeren en dat word steeds meer.
  Meer Vlinders, Bijen en andere vogels die komen eten.
  Maar elke 2 maanden met zeis omhalen en opharken bevalt prima.
  Ik hoef geen Voetbal veldje zonder strepen!

  Andere gras soorten met bloemen er doorheen is makkelijker en veel meer compost en droog of regen, de Zeis werkte altijd en dan harken en opscheppen.

  Wil333 says:

  Hoe kan dit? Ik kies voor “warm of koud water in de waterkoker” ….. krijg ik steevast een tekst over nat gras maaien.!!!???
  Wordt er niet gecontroleerd voordat er iets geplaatst wordt??

  crista says:

  Ja, ik krijg hetzelfde d.w.z. nat grasmaaien i.p.v. koud of warm water in de waterkoker.

  Jan 57 says:

  Ik vraag mij af, wat moet ik met grasmaaier als ik informatie wil zien over een waterkoker. de redactie moet eerst van te voren controleren voordat ze gaan plaatsen.

   MAX Vandaag says:

   Goedemorgen, bedankt voor uw reacties. Er was inderdaad een verkeerde link in de nieuwsbrief terecht gekomen. Excuses voor het ongemak. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag