maaien

Het gazon al maaien in februari, kan dat?

Normaal kunt het gazon vanaf maart weer maaien. Februari 2022 zijn de temperaturen echter zo hoog, dat de natuur enkele weken voorloopt en het al flink lenteachtig is. Ook aan het gras is dat te merken. De groei zit er alweer in. Mag u het gazon dan ook nu al maaien?

Gazon maaien in februari

Als de temperatuur aan het einde van de winter stijgt gaat het gras weer groeien en is het zaak het maaien weer op te pakken. Normaal is het advies dat vanaf maart te doen en dan elke 2 weken. Dit jaar zit de gemiddelde temperatuur in februari boven het gemiddelde en groeit het gras eerder en sneller dan anders. Mag het dan ook nu al gemaaid worden? Tegenover het AD legt graszodenspecialist Rico Giling uit dat dat zeker een goed plan is. Mits u met een aantal zaken rekening houdt: maai alleen op dagen dat het gras droog is en er een niet al te koude nacht volgt. Maai het op dit moment ook nog niet te kort, maar houd een lengte van een centimeter of 5 aan. In het voorjaar kunt u dan desgewenst uiteindelijk naar 3,5 á 4 centimeter gaan.

Kalk en mest

Als u dat nog niet gedaan heeft, dan is het raadzaam deze maand nog kalk over uw gazon te strooien. Dat is belangrijk voor de zuurgraad van de grond. Om weer goed te kunnen groeien en voor een mooie, groene kleur is het belangrijk om in het voorjaar vervolgens te bemesten. Bevat uw gazon veel mos, dan kunt u kiezen voor een mestmiddel dat mos omzet in voedsel. Zit er geen mos in het gazon, dan is alleen mesten voldoende.

Verticuteren

Vanaf begin maart kunt u uw gazon daarnaast verticuteren. Verticuteren maakt de grond los en verwijdert een eventuele viltlaag. Dit kan met een verticuteerhark, voorzien van scherpe, snijdende punten. Is uw gazon erg groot of heeft u te maken met erg veel mos, dan kunt u wellicht beter een verticuteermachine gebruiken. Door het verticuteren kunnen lucht, water en voedingsstoffen weer goed bij de wortels komen. Het gazon ziet er tijdelijk niet zo fraai uit, maar het betaalt zich later terug. Om het herstel te bespoedigen kunt u eventueel graszaad op de kale plekken strooien. Niet alleen heeft u dan sneller weer een aantrekkelijke grasmat, ook krijgt onkruid geen kans om de vrijgekomen ruimte in te nemen. In een eerder artikel gaan we uitgebreider in op het onderhoud van de grasmat in het voorjaar.

(Bron: AD, archief)

Geef een reactie