brand

Lift bij brand in seniorencomplex vaak wel de beste optie

‘Bij brand lift niet gebruiken’ is een regel die we maar al te goed kennen. Als het aan René Hagen ligt, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie, gaat dit advies overboord. Voor een oudere die niet in staat is om zelf via een trap te vluchten is de lift vaak juist wel de beste optie stelt hij.

Groter risico

Bij een brand is het voor de brandweer onmogelijk iedereen persoonlijk bij de evacuatie te helpen. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zichzelf in veiligheid brengen. De trap blijft volgens Hagen de veiligste vluchtweg, maar alleen voor mensen die goed ter been zijn. “65-plussers met rollator of rolstoel kunnen geen kant op”, zegt hij. Ouderen lopen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van een brand. Zij zijn maar liefst 2,7 keer zo vaak slachtoffer dan andere leeftijdsgroepen.

Pak de lift

Hagen heeft onderzoek gedaan naar branden in seniorencomplexen. Waaronder een brand in 2015 in seniorencomplex De Notenhout in Nijmegen, waarbij 5 bewoners om het leven gekomen zijn. Tegenover De Gelderlander zegt hij: “De helft van de zelfstandig wonende 65-plussers kan doordat ze slecht mobiel zijn, niet weg via de trap. Voor hen is de ‘next best’-oplossing beter: pak de lift, ook al bestaat de piepkleine kans dat de stroom uitvalt.”

Sneller gered

Tegenwoordig is het risico op stroomuitval van de lift volgens Hagen klein, doordat liften steeds vaker op eigen stroomgroepen zitten. Tijdens de brand in De Notenhout is de lift het ook blijven doen en de bewoners hadden sneller gered kunnen worden als de lift meteen was gebruikt. Nadat de brandweer het besluit heeft genomen de lift weer in te zetten is de ontruiming veel sneller gegaan, aldus Hagen. Na de terroristische aanval op de Twin Towers in New York zijn volgens Hagen ook nog honderden mensen gered doordat zij tegen het advies in de liften wél zijn blijven gebruiken.

Bordjes verwijderen

Bordjes met de tekst ‘bij brand lift niet gebruiken’ moeten wat Hagen betreft worden verwijderd. Hij stelt dat bestaande liften, eventueel met een aanpassing zoals bijvoorbeeld een noodstroomaccu, goed te gebruiken zijn bij het vluchten door ouderen: “Er moet snel onderzoek komen naar het op korte termijn kunnen gebruiken van de vluchtmogelijkheden van bestaande liften. Natuurlijk zullen we daarbij ook overwegen of we als brandweer onze eigen manier van werken als het gaat om gebruik maken van liften in dergelijke gebouwen moeten aanpassen.” Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tegenover De Gelderlander bevestigd dat de aanbeveling wordt onderzocht.

Lees ook: voorkom brand in uw woning

(Bron: gelderlander.nl, dezorgbrandveilig.nl)

Geef een reactie