Koraalmos

Koraalmos: Nertera granadensis

Dit plantje is, anders dan de naam doet vermoeden, geen mosplantje. Het is een compact groeiende plant, met een zee aan oranje besjes, die hem een zeer vrolijk uiterlijk geven. Zonder besjes vertoont hij wel wat gelijkenissen met slaapkamergeluk, maar dat zit hem vooral in de vorm van het blad, verder zijn het 2 heel verschillende planten.

Standplaats

Zet de koraalmos op een lichte plek, uit de zon. Hij heeft behoefte aan een vrij koele standplaats. Een verwarmde woonkamer is dus niet echt ideaal. Een plek waar het tussen de 15 en 20 graden is in huis is met meest geschikt.

Water geven

De besjes mogen niet nat worden en het beste geeft u de koraalmos daarom van onderaf water. Zijn waterbehoefte is zeer groot, zo groot dat hij eigenlijk altijd ‘met de voeten in het water’ moet staan. Het gemakkelijkste bereikt u dat door hem op een schotel te zetten waar u steeds een laagje water in laat staan. Of u zet hem in een dichte overpot, waarin u een laagje water laat staan. Check hem dan wel regelmatig, want u kunt in dat geval niet zien hoeveel water er nog in de pot staat. Als de kluit toch uitdroogt, komt hij dat meestal niet meer te boven, of u moet er heel snel bij zijn geweest.

Extra voeding is niet nodig, dus u hoeft hem niet te bemesten.

Besjes

Koraalmos is verkrijgbaar met oranje, witte of gele bessen, maar ook met een mix van die 3 kleuren. Als de plant niet te warm staat en goed vochtig gehouden wordt, dan kunt u zeker enige maanden van de erwtgrote besjes genieten.

koraalmos

Overhouden

U kunt de plant eventueel bij een temperatuur van zo’n 12 graden laten overwinteren. In die tijd mag u iets minder water geven. Om de plant opnieuw in de besjes te krijgen, moeten de witgrijze bloempjes die voorafgaand verschijnen bestoven worden en de temperatuur mag zeker niet te hoog zijn. Het is daardoor niet heel gemakkelijk om weer besjes aan de plant te krijgen.

Verpotten

Houdt u de plant nadat de besjes van de plant zijn, dan kunt u hem in het voorjaar van een nieuw laagje potgrond voorzien. Hij wortelt niet zo diep, dus waarschijnlijk kunt u daarbij dezelfde pot gebruiken waar hij al in staat. Als u toch een groter maatje pot moet gebruiken, kies dan in dat geval niet voor een te hoog exemplaar, want dat is niet nodig.

Snoeien

Koraalmos blijft laag en hoeft dus niet gesnoeid te worden. Word hij echter wat te omvangrijk naar uw zin, dan kunt u hem eventueel wel scheuren en de delen in verschillende potten terug plaatsen.

Giftig

De plant is licht giftig, dus wees voorzichtig met huisdieren en kleine kinderen.

Is het u gelukt opnieuw besjes aan uw koraalmos te krijgen? En heeft u nog extra verzorgtips? Laat die dan hieronder achter. 

Geef een reactie