Slaapkamergeluk

Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii)

Bij sommige planten spreekt de naam wat meer tot de verbeelding dan bij andere. Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) is er zo eentje. Het is overigens geen verwijzing naar geluk voor degenen die de slaapkamer gebruiken, maar wel naar de plek waar hij het in huis normaliter erg goed doet.

Andere namen voor deze plant die wel gebruikt worden zijn de Nederlandse naam Baard van Mozes en zijn vroegere Latijnse naam Helxine soleirolii. Dit plantje met zijn kleine, net niet ronde blaadjes wordt hooguit een centimeter of 5 hoog, maar groeit daarentegen wel sterk in de breedte uit. Hij kan tot bloei komen, maar de bloemetjes zijn nauwelijks in het oog springend.

Slaapkamergeluk

De piepkleine bloempjes van Slaapkamergeluk.

Standplaats

Voor Slaapkamergeluk is een koele plek in huis het meest geschikt. Temperaturen tot 20 graden zijn optimaal. Kouder mag ook, maar de ruimte moet wel vorstvrij zijn. Hij is namelijk net niet winterhard. Milde winters worden in onze tuinen wel overleefd, al wordt hij dan wel lelijk, maar bij strengere vorst zal Slaapkamergeluk geheel afsterven. Aangezien hij een sterke groeier is en behoorlijk kan woekeren is het ook niet de meest geschikte bodembedekker. De lange stengels schieten wortel en zo dijt hij uit. In een pot kunt u hem gemakkelijker binnen de perken houden.

Zoals hierboven beschreven komt deze plant aan zijn Nederlandse naam doordat de slaapkamer een goede optie is voor dit snelgroeiende plantje. In huis zetten we hem meestal in een pot of passen we hem toe als hangplant. In dat geval zullen de stengels geen wortel schieten en worden ze meestal niet langer dan enkele tientallen centimeters. Ze staan het liefst op een niet te lichte plek. Volle zon is in elk geval uit den boze.

Slaapkamergeluk

Qua water geven niet de meest ideale pot, maar wel qua hoogte.

Water geven

Slaapkamergeluk heeft een grote waterbehoefte. Houd de kluit altijd licht vochtig, maar zorg dat hij niet in een laag water komt te staan. Des te warmer zijn standplaats, des te meer water heeft hij nodig. ’s Winters in een koele slaapkamer heeft hij beduidend minder water nodig, maar zorg nog steeds dat hij niet geheel uitdroogt. Het beste is het om Slaapkamergeluk van onderaf water te geven. Dit kunt u doen door de plant uit zijn pot te tillen en water in de pot te gieten of door hem op een schotel te zetten en daarin water te geven.

Slaapkamergeluk houdt van een hoge luchtvochtigheid. Tijdens drogere periodes kunt u de plant sproeien, zodat hij gezond blijft.

Tijdens de lente en de zomer kunt u om de week plantenvoeding voor groene planten geven.

Vermeerderen

Wordt uw Slaapkamergeluk te groot, haal hem dan uit zijn pot en deel de kluit op tot kleinere delen en zet de mooiste daarvan elk in een nieuwe pot. Stekken is ook eenvoudig, aangezien de stengels snel wortel schieten. Knip daarvoor één of enkele stukjes stengel van de plant en leg die op een potje met vochtige potgrond.

Mocht u uw Slaapkamergeluk meerdere jaren achtereen in dezelfde pot houden, voorzie hem dan wel elke 2 jaar van verse potgrond.

Snoeien

Het is mogelijk Slaapkamergeluk terug te snoeien. Dit is echter wel iets waarbij u voorzichtig te werk moet gaan. Aangezien de stengels vaak dicht door elkaar heen groeien, knipt u al snel onbedoeld te grote delen weg. Het beste is dus alleen de uiteinden licht terug te knippen.

Niet giftig

Slaapkamergeluk behoort tot één van de veilige planten als u huisdieren heeft. Ze zijn namelijk niet giftig.

Geef een reactie