Schildpadplant

Schildpadplant: Callisia elegans

De Callisia elegans kennen wij in Nederland als schildpadplant. Dit vanwege zijn dikke, donkergroene blaadjes met een wat schubachtige structuur. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant, als u onderstaande verzorgtips in acht neemt. Er is ook een versie met roze blaadjes, de Callisia rosato.

Standplaats

Dit tropische plantje houdt van een warme standplaats (minimaal 16 graden), waar hij geen direct zonlicht krijgt. Een lichte plek een eindje van het raam af is daarom ideaal. Zijn takken groeien naar beneden, waardoor hij ook zeer geschikt is als hangplant.

Water geven

Bij deze plant is het belangrijk dat de bladeren niet nat worden. Geef hem daarvoor liefst van onderaf water, bijvoorbeeld door hem op een schotel te plaatsen en daar water op te gieten. Zomers heeft hij ongeveer 2 keer per week water nodig en ’s winters zo’n 1 keer per week. Als u merkt dat de aarde tussendoor te nat blijft, dan nog wat minder vaak gieten, want tussen de gietbeurten dient de grond steeds licht op te drogen.

Geef hem tijdens de lente en zomer elke maand wat plantenvoeding tijdens het gieten.

schildpadplant

Bloei

De schildpadplant kan bloeien met kleine witte bloempjes, maar wordt als bladplant gehouden, want van zijn bloempjes moet hij het niet hebben.

Verpotten

Voorzie de schildpadplant elke 1 á 2 jaar van een laagje verse potgrond en geef hem daarbij zo nodig een grotere maat pot.

Snoeien

Zijn takken groeien redelijk snel en kunt u als ze te lang of wat lelijk worden, terugsnoeien tot de gewenste lengte.

Knaagdieren zijn er gek op

Er is ook een versie die verkocht wordt als snack voor huisdieren. Deze worden af en toe op de dierenafdeling en voorzien van een speciaal etiket aangeboden bij tuincentra.

Geef een reactie