allesreiniger

Allesreiniger? Toch niet zo geschikt om alles te reinigen

Allesreiniger, de naam doet vermoeden dat u daar werkelijk alles mee kunt schoonmaken. Toch blijkt het reinigingsproduct niet overal geschikt voor te zijn. Voor de volgende 7 oppervlakken kunt u namelijk beter een ander schoonmaakmiddel gebruiken. 

Glas

Op de verpakking van een allesreiniger staat vaak dat deze ook geschikt is om ramen en ander glaswerk mee schoon te maken. Toch kunt u dit beter niet doen, omdat allesreiniger zeep bevat. En zeep laat strepen achter op de ramen. Wilt u streeploze ramen? Dan kunt u beter kiezen voor een schoonmaakmiddel op basis van azijn of ammoniak. Deze zijn gemaakt om vet te verwijderen en geen restjes en strepen achter te laten.

Oven

In de oven hoopt in de loop der tijd veel vuil en vettigheid op. In veel gevallen is allesreiniger niet krachtig genoeg om al deze viezigheid te laten verdwijnen. Voor het schoonmaken van een vieze oven kunt u daarom beter een sterker schoonmaakmiddel gebruiken. Dit middel kunt u ook zelf maken, bijvoorbeeld met baking soda, citroen of azijn en waterstofperoxide. Ook andere huishoudapparaten zoals het koffiezetapparaat en een tosti-ijzer kunt u beter niet schoonmaken met allesreiniger, ook daar is dit schoonmaakmiddel vaak niet krachtig genoeg voor.

Douche en badkuip

In de douche en badkuip is het tijdens het schoonmaken zaak om oude zeepresten te verwijderen. Deze zeepresten laten zich niet goed verwijderen met allesreiniger, omdat deze zelf ook vooral bestaat uit zeep en water. In plaats van allesreiniger kunt u bijvoorbeeld beter een schuurmiddel of een speciale badkuip- en tegelreiniger gebruiken.

Onafgewerkte oppervlakken

Oppervlakken als ruw hout, beton of niet-afgedichte steen houden niet van allesreiniger. Omdat deze materialen niet afgewerkt zijn bestaat de kans dat de reiniger in het materiaal terecht komt en het van binnenuit kan beschadigen over laten verkleuren. Voor onafgewerkte oppervlakken kunt u daarom beter kiezen voor een veiligere optie: water en een zachte doek.

Vlekken

Geknoeid? Ook dan kunt u de allesreiniger beter in de schoonmaakkast laten staan. Het middel is namelijk niet geschikt als vlekverwijderaar en de kans is zelfs groot dat u de vlek erger maakt door het te gebruiken. Het is daarom beter om te kiezen voor schoonmaakmiddelen die specifiek voor het verwijderen van vlekken bedoeld zijn.

Schimmel

Schimmels laten zich niet gemakkelijk verwijderen, zeker niet door allesreiniger. Voor het verwijderen van schimmels heeft u speciaal anti-schimmelschoonmaakmiddel nodig. In sommige gevallen kunt u schimmel zelfs het beste professioneel laten verwijderen. Meer over het verwijderen van schimmel leest u hier.

Desinfecteren

Ook het desinfecteren van oppervlakken kunt u beter niet aan allesreiniger overlaten. Allesreiniger zorgt er namelijk wel voor dat een oppervlak op het eerste gezicht schoon wordt, maar dood geen bacteriën. Wilt u goed desinfecteren, dan heeft u dus zwaarder geschut nodig.

(Bron: Libelle, Clean My Space, Roomed)

Geef een reactie

Reacties (7)

  marianke brugman says:

  Ik maak mijn hele leven, ik ben nu 75 jaar, alles in huis schoon met een beetje afwasmiddel en een scheut azijn. Ook de ramen en vlekken in de vloerbedekking. Al die aparte middeltjes zijn totaal niet nodig en geldverspilling. Azijn doodt meer dan 90 % van alle bacteriën . Of het Coronavirus doodt weet ik dus niet, wie dat wel weet kan er denk ik rijk mee worden. Ik doe ook altijd bij ieder wasprogramma azijn in het spoelbakje. Mijn handen was ik altijd al na iedere keer dat ik buiten ben geweest met zeep en een paar druppels azijn. Ook als ik bijv. met de stofzuiger gevochten heb of de hond heb gekamd. Neen, ik heb geen smetvrees.

   Gerry Lommerse says:

   HELEMAAL MEE EENS !!!

  Dirk Koning says:

  Geachte redactie,

  Schoonmaken moet gedaan worden op het niveau waardoor het schoongemaakte oppervlakte acceptabel is voor het gebruik. Er is een spanningsveld tussen de commerciële aanbevelingen en noodzaak. Bovendien is voor de één, een streepje onacceptabel en voor de ander zal het een worst zijn. Mijn dochter woont in Nieuw Zeeland en heeft een schoonmaakbedrijf. Ze maakt chemicaliënvrij schoon. Ze doet dat voor 100%.
  99% van alle schoonmaakwerkzaamheden gebeurd alleen met helder koud water en schoonmaakdoekjes. Deze doekjes zijn met lauw water uit te spoelen of uit te wassen in de machine. Ook badkamers, keukens, ramen en vloeren. Zelf auto´s en andere voorwerpen. Desinfecteren lukt niet met water. Daarvoor moeten andere producten gebruikt worden. In het artikel staan aanbevelingen goed beschreven. Het zou goed zijn om ook de “water” schoonmaak mogelijkheden te noemen. De consument heeft dan de keuze en het is bovendien veel goedkoper.

  Amaranthus says:

  Alleen met schuurmiddel in het bad zou ik toch maar niet doen. De vlekken weg en de krassen erin…
  Zou jammer zijn.

  Clemens says:

  Mijn favoriete schoonmaakmiddel is 1-2-3. Dit is een schoonmaakmiddel verkrijgbaar bij caravandealers en kampeerwinkels. Speciaal bedoeld voor het verwijderen van zwarte strepen op de caravanwand veroorzaakt door de raamrubbers en kitranden.
  Spuiten op de kunststofvloer van de douche en op de glazen wanden, even in laten werken, en dan met de scrubbol de zeepaanslag weg boenen. Je ziet de aanslag zo verdwijnen. Dit middel gebruik ik ook voor onze lederen meubelen, het auto-interieur zoals stuurwiel, deuren, dorpels , handrem en versnellingspook. Ook ideaal voor kunststof tuinmeubelen.

  Heluma says:

  Volgens mij is dit puur reclame voor de schoonmaakmiddelen van het merk Clean My Space, die overbodig zijn en ook slecht voor het milieu.
  Azijn en allesreiniger doden voor minstens 90% de bacteriën.

  oosterwijck says:

  Als je de kwaliteit van allesreiniger wil testen, kun je drinkglazen wassen in een bakje sop met die rotzooi. Dan ben je voor altijd genezen. Anders gezegd, kun je alles reinigen met afwasmiddel, dan ben je voor altijd overtuigd.