Draaikiepraam winterstand zomerstand

Kent u de zomer- en winterstand van uw draaikiepraam al?

Met een draaikiepraam in uw woning, ook wel kiepraam genoemd, kunt u alle kanten op. U kunt het raam volledig openzetten, om frisse lucht naar binnen te laten. En als u dat te koud vindt, kunt u het raam op een kiertje openhouden. Maar wist u dat er nog een extra, energiezuinige optie is, dankzij de speciale zomer- en winterstand in het raam?

De energiespaarschaar in uw draaikiepraam

Niet alle draaikiepramen zijn standaard uitgerust met zo’n zomer- en winterstand. Ze komen in elk geval vaker voor in kunststof dan in aluminium kozijnen. Als het draaikiepraam in uw woning wel een zomer- en winterstand heeft, herkent u deze aan het langwerpige metalen mechanisme bovenin het kozijn (de zogeheten energiespaarschaar) met een U-vormige pal onderaan. Deze zit doorgaans aan de binnenkant van het raam, aan de kant van de handgreep.

huis warmer
Lees ook: Zo houdt u uw huis warmer tijdens kou en vorst

Hoe stelt u de winterstand in?

Als u het raam op de winterstand zet, gaat hij maar een klein stukje open, zo’n 2 à 4 centimeter. U laat wel frisse lucht binnen, voor de nodige ventilatie, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het niet te veel tocht in huis. Hoe doet u dit? Eerst zet u het raam volledig open, dan trekt u de energiespaarschaar naar voren. U zorgt ervoor dat de U-vormige pal onderin met de punten naar boven wijst. En dan duwt u het mechanisme weer terug op zijn plaats.

Hoe stelt u de zomerstand in?

Voor het instellen van de zomerstand voert u dezelfde handelingen omgekeerd uit. Maar ditmaal duwt u de punten van de U-vormige pal naar beneden. De U wordt in dit geval dus een kleine letter N. Duw de energiespaarschaar weer terug en u heeft het draaikiepraam in de zomerstand gezet. Het raam gaat verder open als u hem op een kier zet, ideaal voor als u op warme dagen frisse lucht binnen wil laten. Extra uitleg over de zomer- en winterstand vindt u in onderstaande video.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Let goed op uw huisdieren

Mocht u een kat of een ander huisdier hebben, kijk dan wel uit dat u het raam niet te ver openzet. Vooral katten willen nogal eens proberen om zich door openingen te wurmen. En dan kunnen ze klem komen te zitten, met vaak zeer pijnlijke en ingrijpende gevolgen. Houd uw draaikiepraam dus zo veel mogelijk dicht als u van huis gaat en uw huisdier alleen thuis blijft. Welke voorzorgsmaatregelen u nog meer kunt nemen, leest u in dit artikel.

(Bron: MAX Meldpunt, De Telegraaf, Schipper Kozijnen, Bohaco, KKFH. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie