kiepramen

Dierenbescherming waarschuwt opnieuw tegen gevaar kiepramen voor katten

Katten en kiepramen, het blijft een gevaarlijke combinatie. Elk jaar gebeurt het helaas verschillende keren dat katten erin vast komen te zitten. Vaak met letsel of zelfs de dood tot gevolg. De Dierenbescherming roept bewoners met kiepramen daarom opnieuw op om die altijd te sluiten als zij van huis gaan. Of zij nou wel of niet zelf een kat hebben. Op de eigen website zijn daarnaast handige tips te vinden die het risico op ongelukken verder verkleinen.

Gevaar van kiepramen

Wanneer katten een opening zien, zijn ze altijd geneigd om er doorheen te willen. Dat geldt voor de eventuele eigen katten, maar ook katten van buitenaf. In het geval van een kantelraam halen ze de sprong echter vaak niet. Doordat de opening naar beneden toeloopt, komen ze dan klem te zitten. Des te meer het dier probeert los te komen, des te vaster het komt te zitten. Als het onderlijf klem zit, komen de organen in gevaar, omdat de bloedtoevoer stopt. Ook kunnen ze met hun nek vast komen te zitten, met alle gevolgen van dien. In het minst erge geval komen ze met de schrik vrij, maar dan moeten ze zo snel mogelijk bevrijd worden.

kiepramen

Sluit kiepramen als u van huis gaat

Katteneigenaren doen er daarom goed aan altijd de kiepramen te sluiten wanneer zij van huis gaan. Wie zelf geen kat heeft, denkt u er waarschijnlijk niet aan om dergelijke ramen te sluiten bij het vertrek van huis. In Nederland leven ongeveer 2,6 miljoen katten. Ze zijn dus altijd wel in de buurt. Het gebeurt daarom ook regelmatig dat katten in een ander huis naar binnen proberen te komen en dan vast komen te zitten. Wanneer de bewoner niet thuis is, is de kans groot dat dit niet snel (genoeg) opgemerkt wordt. Helemaal in het geval van een vakantie. Dus ook aan diegenen doet de Dierenbescherming het nadrukkelijke verzoek hier alert op te zijn. Wilt u toch de ramen open houden, maar op een veiligere manier, bekijk dan de tips van de Dierenbescherming hieronder.

Deze voorzorgsmaatregelen kunt u nog meer nemen

 • Plaats zo mogelijk een hor voor het raam.
 • Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden.
 • Er is een hekwerkje in de handel om ervoor te zorgen dat de kat niet tussen het openstaande raampje door kan.
 • Als u op vakantie gaat, instrueer dan de oppas dat kantelramen dicht moet blijven.
 • Ziet u een kat die klem zit in een kiepraam? Bel aan bij het betreffende huis of bel het meldnummer: 144.

(Bron: Dierenbescherming, RTL Nieuws, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Jammer!

  Ik adviseerde juist vele om niet de draai maar kiepstand te gebruiken.
  Hout of Aluminium gaat nog maar kunststof wil vaak gaan hangen en klemmen als je die op draai opende.
  Ook geen kans op in regenen… maar nu?

  Als je bij de nieuwe ramen gelijk een hor bestelde, perfect op maat en minder duur dan in bouwmarkt en zelf moeten klooien….
  Maar er zijn ook grendels te koop voor zijkant, dan is naast volle kiep ook 6 standen iets minder mogelijk en dan een stand zoeken iets kleiner als jou kat.

  Ik zal dit verhaal zeker meenemen maar ramen wassen door naar binnen draaien zonder ladder nodig?
  Maar dicht doen?
  Ik heb getest maar in de kleine 1e of 2e stand op kleine kier is voor inbrekers ook een ramp om te openen van buitenaf.
  Net als van kiep naar draai zetten vaak niet lukte dus inbraak veiliger

  En even een Action hor van €9,99 plaatsen?
  Die 60 minuten is alleen haalbaar bij slordig werken of als je er al meerdere hebt gedaan en alle gereedschap klaar hebt liggen!
  Had badkamer zonder hor, maar wel ruim 2 uren werk…..