verwarming

Kamerplanten die een plek bij de verwarming overleven

Geen enkele kamerplant staat het liefste boven of dicht in de buurt van de verwarming. Maar er zijn wel planten die dit langere tijd moeiteloos overleven. We zetten een aantal van die sterke exemplaren op een rij.

Afrikaanse melkboom: Euphorbia trigona

De Afrikaanse melkboom houdt van veel licht en staat het liefst op een zonnig plekje. Droge lucht deert hem niet echt. Op of naast de vensterbank is daarom een prima plek voor deze succulent, behorende tot de wolfsmelk-familie.

verwarming

Aloë Vera

De Aloë Vera is van oorsprong aangepast aan extreme omstandigheden in de woestijn. Hij staat graag op de lichtste plek in huis. Een plek in de buurt van de verwarming is geen probleem, want hij heeft geen moeite met droge lucht.

verwarmingDracaena compacta

De Dracaena compacta houdt van warmte en heeft weinig water nodig om goed te groeien. Ook qua luchtvochtigheid heeft hij geen grote eisen. Vanwege zijn robuuste blad kan hij wel wat hebben, maar om hem in de buurt van de verwarming langere tijd mooi te houden kunt u zijn blad wel af en toe afnemen met een vochtige doek.

Dracaena compactaKalanchoë blossfeldiana

Dit sterke vetplantje groeit onder bijna alle omstandigheden in huis. Ook in de volle zon op de vensterbank boven de verwarming heeft hij het prima naar zijn zin. Zijn bladeren kunnen dan een rode gloed krijgen. Zelfs zonder water houdt de Kalanchoë het langere tijd uit, maar liever heeft hij zomers wekelijks een kleine hoeveelheid water en ’s winters om de week.

Palmlelie: Yucca elephantipes

De Yucca heeft veel licht nodig en volle zon wordt verdragen. Hij heeft een kleine waterbehoefte en u geeft hem liever wat te weinig water dan teveel. Een Yucca hoeft qua luchtvochtigheid niet gesproeid te worden, maar om eventueel stof van de bladeren te verwijderen kunt u het wel zo nu en dan doen.

Yucca elephantipesOlifantspoot: Beaucarnea

Van oorsprong komt de olifantspoot uit de droge gebieden van Mexico en omliggende landen, waar hij te maken heeft met sterk wisselende omstandigheden. Van extreem heet tot flink kouder en met van tijd tot tijd behoorlijke droogte. Hij past zich dan ook vrij gemakkelijk aan de omstandigheden in de woonkamer aan en ook droge lucht van de verwarming is geen probleem voor deze plant.

verwarmingSchoonmoederstoel: Echinocactus grusonii

In zijn oorspronkelijke leefgebied heeft de schoonmoederstoel te maken met zeer wisselende omstandigheden. Met grote hitte, maar ook ijskoude nachten, waardoor hij aan diverse leefsituaties aangepast is. Ook in de huiskamer is het daarom een plant met weinig gebruiksaanwijzingen. Geef deze cactus liefst de zonnigste plek in huis en wees voorzichtig met water geven.

verwarming

Senecio aquarine

De Senecio aquarine houdt van een warme en zonovergoten plek in huis. Boven of bij de verwarming schaadt hem dan ook nauwelijks. De waterbehoefte van deze zonminnende succulent is laag. Hij houdt een voorraadje water in zijn blad vast, dus geef steeds pas weer water als de grond tussen de gietbeurten enigszins is opgedroogd.

Senecio aquarineVingersboom: Schefflera arboricola

De vingersboom is een liefhebber van licht en warmte en door zijn dikke blad kan hij wel wat hebben. Hij heeft weinig water nodig en ’s winters kunt u de grond tussen de gietbeurten licht laten opdrogen. Om de bladeren mooi groen te houden kunt u hem het beste regelmatig sproeien of met en vochtige doek afnemen om hem van stof te ontdoen.

Schefflera

Schefflera met bontgekleurd blad

Vrouwentongen: Sansevieria

Droge lucht, wisselende temperaturen, veel licht of weinig licht? Geen probleem voor deze plant. Aangezien de Sansevieria uit de droge gebieden van Afrika komt, is hij een lage luchtvochtigheid gewend en u hoeft dus niet te sproeien. U kunt dit wel af en toe als methode gebruiken om de plant stofvrij te houden, maar dek de kluit dan af zodat het water niet op de grond terecht komt.

verwarmingZamioculcas

De Zamioculcas komt oorspronkelijk uit zuidoost Afrika en dan vooral uit Madagaskar, Kenia en Zanzibar. Hij voelt zich op verschillende plekken in de huiskamer op zijn gemak. Hij mag in het volle licht staan, maar veel licht laat hem wel snel groeien. Op een warme en lichte plek heeft hij zomers eens per week water nodig en ’s winters meestal maar eens in de 2 á 4 weken. De Zamioculcas heeft geen sproeibeurt nodig, maar het zorgt er wel voor dat het blad stofvrij blijft.

Zamioculcas

Geef een reactie