Zamioculcas

Zamioculcas

De Zamiocalcus behoort tot de groep gemakkelijke kamerplanten, maar ook tot de echte blikvangers. Het glanzende, donkergroene, geveerde blad geeft de plant een enorme sierwaarde. Voor de jaren 90 waren ze nog niet in onze huiskamers te vinden, maar tegenwoordig is de plant niet meer weg te denken.

Standplaats

De Zamioculcas komt oorspronkelijk uit zuidoost Afrika en dan vooral uit Madagaskar, Kenia en Zanzibar. Hij voelt zich op verschillende plekken in de huiskamer op zijn gemak. Hij mag in het volle licht staan (laat hem dan wel geleidelijk aan de zon wennen), maar ook op een plek verder de kamer in, waar het dus een stuk donkerder is. Veel licht laat hem snel groeien, een te donkere plek zorgt ervoor dat de groei juist stagneert. Een middenweg werkt dus het beste.

De Zamiocalcus heeft de neiging om naar het licht toe te groeien, draai hem dus geregeld.

Zamioculcas

Water geven

Voor de Zamioculcas geldt: liever te weinig dan teveel. Hij verbruikt weinig water en tussen de gietbeurten moet de grond eerst weer opdrogen. Des te warmer en lichter, des te meer water hij nodig heeft, dus zomers zult u gemiddels één keer in de week moeten gieten, terwijl er ’s winters soms maar eens in de 2 á 4 weken water gegeven hoeft te worden. Blijft er onverhoopt toch water in de pot staan, dan zal het blad geel worden, als dit langere tijd aanhoudt.

Tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) heeft de Zamioculcas graag wat extra voeding, maar niet teveel. Geef daarom elke maand wat plantenvoeding voor kamerplanten in een lage dosering tijdens het gieten.

De Zamioculcas heeft geen sproeibeurt nodig, maar het zorgt er wel voor dat het blad stofvrij blijft. U kunt echter ook af en toe met een vochtige zachte doek of theedoek voorzichtig het blad van eventueel stof ontdoen.

Zamioculcas

Bloei

In onze huiskamers komt het bijna niet voor, maar de Zamiocalcus kán bloeien. Als hij dat doet, dan kunt u goed zien dat hij uit dezelfde familie komt als de Anthurium, Spathiphylum en de Zantedeschia. Hij heeft net zulke aronskelkachtige bloemen. Mocht hij dankzij uw goede verzorging tot bloei komen, is dit natuurlijk uniek, maar toch kunt u de bloemen beter uit de plant verwijderen. Het kost hem namelijk flink wat energie, die hij beter in zijn blad kan stoppen.

Zamioculcas

Snoeien en verpotten

U zult merken dat de Zamioculcas op een gegeven moment te groot en te zwaar wordt voor zijn pot en dan kan hij omvallen. U kunt dit voorkomen door hem tijdig een grotere maat pot te geven. Verpotten zet echter aan tot groei. Wilt u de plant wat compacter houden, doe dit dan weer niet vaker dan eens in de 3 jaar.
Over het algemeen is het niet nodig om te snoeien. Gezien de vorm van de plant is dit ook niet echt wenselijk, maar lelijk geworden blad kunt u wel uit de plant verwijderen. Doe dit door de steel in zijn geheel zo ver mogelijk onderaan weg te snijden.

Giftig

De gehele plant is giftig, pas hier dus mee op met huisdieren, kinderen en het verpotten of snoeien van de plant.

Geef een reactie