Echinocactus grusonii

Schoonmoederstoel: Echinocactus grusonii

Een plant met net zo’n grappige Nederlandse naam als de pannenkoekplant is de schoonmoederstoel, oftewel de Echinocactus grusonii. Het is overigens een langzame groeier, dus het duurt wel even voor hij in de woonkamer zijn naam eer aan doet.

Standplaats

Hoewel hij als kamerplant veelvuldig voorkomt, is dat in de vrije natuur inmiddels een ander verhaal. Eens kwam hij in grote getalen voor in Mexico, maar tegenwoordig is de plant er vrijwel uitgestorven. In zijn oorspronkelijke leefgebied gelden er verschillende omstandigheden, met grote hitte, maar ook ijskoude nachten, waardoor de schoonmoederstoel aan diverse leefsituaties aangepast is. Ook in de huiskamer is het daarom een plant met weinig gebruiksaanwijzingen.

Geef deze cactus liefst de zonnigste plek in huis. Een donkerdere plek wordt zeker verdragen, maar hij gedijt het best bij enkele uren direct zonlicht per dag. Zomers kan de plant ook buiten staan, maar laat hem dan wel geleidelijk wennen aan het zonlicht, anders kan zelfs deze robuuste plant verbranden. Eenmaal gewend kan hij met gemak in de volle zon. Let wel op bij langdurig regenachtig weer, want teveel water zal voor wortelrot zorgen. De schoonmoederstoel kan goed tegen koudere temperaturen, maar meerdere graden vorst (zeker in combinatie met vocht) worden niet verdragen. Haal ‘m dus tijdig weer naar binnen om te overwinteren.

echinocactus_schoonmoederstoel_shutterstock

Water geven

Eigenlijk is er bij deze plant maar één belangrijke regel: niet teveel. Vooral in de donkere wintermaanden is de waterbehoefte zeer laag, zeker als de schoonmoederstoel daarbij ook nog in een koelere ruimte staat. Dan is het beter om enkele maanden zelfs helemaal geen water te geven. In een goed verwarmde huiskamer is de waterbehoefte wat groter en kunt u maandelijks gieten. Zomers is eens in de 3 weken meestal voldoende. In elk geval steeds pas weer water geven als de kluit licht opgedroogd is. Tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) kunt u plantenvoeding voor cactussen geven. Houd voor de dosering de aanwijzingen op de verpakking aan.

Verpotten

Gelukkig hoeft de schoonmoederstoel niet zo vaak verpot te worden, want dat is een uitdagend klusje. Eens in de 3 jaar is een goede indicatie. Gebruik hiervoor speciale cactusgrond. Bij jongere exemplaren werkt het goed om er een krant bij te gebruiken, die u opvouwt en om de plant heen wikkelt, om u zelf tegen de doorns te beschermen en daarnaast ook meteen de doorns tegen beschadigen te beschermen. Bij grotere exemplaren kunt u het beste handschoenen dragen en de cactus daarnaast in enkele dikke handdoeken wikkelen. Het nadeel is dat de doorns erin verstrikt kunnen raken. Een verwonding door de doorns kunt u beter voorkomen dan genezen, want dat kan zelfs tot een ontsteking van de huid leiden.

schoonmoederstoel

Geef een reactie