Kalkaanslag

Kalkaanslag op zwarte tegels en kranen verwijderen en voorkomen

Kalkaanslag is altijd vervelend. In het geval van zwarte tegels en kranen is het ook nog eens extra goed zichtbaar. Zo kunt u zorgen dat de aanslag verdwijnt en minder snel terugkeert.

Kalkaanslag niet per se vies, wel flink ontsierend

Van stoer tot chique en van klassiek tot modern, zwarte tegels en accessoires passen in veel verschillende soorten interieurs en bij veel verschillende smaken. In woonkamers is het al langer een populaire kleur, maar ook in de keuken en badkamer is er erg veel vraag naar. Daar heeft de kleur als nadeel dat er door het gebruik van water kalkaanslag ontstaat, dat extra zichtbaar is op die kleur. Ondanks dat het er wat viezig uitziet, is het geen vuil, maar een chemische reactie tussen calcium- en magnesiumdeeltjes. Het is in elk geval een flink ontsierend gezicht en iets om dus snel aan te pakken.

kalkaanslag
Lees ook: Kalkaanslag op uw glazen douchewand, hoe komt u er vanaf?

Kalkaanslag verwijderen

Niet alle materialen kunnen tegen agressieve middelen. Dit kan uitbijten en eenmaal aangetaste oppervlakken zien er nog minder aantrekkelijk uit. Wees daarom voorzichtig als u een speciaal reinigingsmiddel tegen kalkaanslag gebruikt en probeer dit liefst eerst op een klein, minder zichtbaar hoekje uit. Met groene zeep lukt het echter vaak ook. Dat is zowel mild als effectief. Gebruik een schuursponsje en boen die met groene zeep over het oppervlak.

Blijft er dan toch nog kalkaanslag achter, bewerk dat dan ook nog met schoonmaakazijn. Wees hiermee dan weer wel extra voorzichtig met natuursteen en matte tegels en probeer het dan eerst weer uit. Vul vervolgens een plantenspuit met schoonmaakazijn en spray dit over de tegels of kraan. Zorg er hierbij voor dat u het niet op kitranden spuit, want die kunnen daar minder goed tegen. Laat een kwartiertje goed intrekken en verwijder de azijn dan met een licht vochtige doek. Door erna goed na te drogen zorgt u voor een mooi glanzend resultaat. Een andere manier is het gebruiken van een wondersponsje. Bij deze spons is helemaal geen schoonmaakmiddel nodig, maar slechts water.

In een zwartkleurige wasbak kunnen kalkaanslag en zeepresten zich mengen tot een oranje-achtige aanslag. Hiervoor kunt u ook wat dikbleek uitproberen. Dep dit er met een sponsje op en overgiet met kokend water. Hierdoor laat de aanslag makkelijk los als u er vervolgens met een afwasborstel overheen boent.

voegen schoonmaken
Lees ook: Voegen in de badkamer schoonmaken doet u zo

Drogen voorkomt nieuwe aanslag

Door tegels elke keer nadat ze nat geworden zijn, bijvoorbeeld na het douchen, goed na te drogen wordt een nieuw laagje kalkaanslag langere tijd voorkomen. In de douche werkt het ook goed om na het douchen regelmatig de plekken waar na verloop van tijd steeds de meeste aanslag opduikt in te spuiten met wat schoonmaakazijn.

kalkaanslag

(Bron: VT Wonen, Roomed, Margriet, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    threes says:

    Ik heb een wc met een “plateau” en daar zit een kalkring op vanwege het water dat er in blijft staan. Ik krijg deze kalk er met geen enkel middel af. Ook niet met azijn. Ook niet na een nacht met azijndoordrenkt wc papier erop. Ik leer er maar mee leven. Vlg mij is de enige oplossing een nieuwe wc-pot!