Kaapse primula

Kaapse primula: Streptocarpus

De Kaapse primula (Streptocarpus) is bij vlagen een zeer populaire kamerplant. Die diepgroen, behaard blad combineert met fraaie bloemen. Het zal u bij het zien van deze plant niet verbazen dat hij familie is van het Kaapse viooltje en de Gloxinia.

Standplaats

Een warme, lichte plek, maar wel uit de zon is de beste plek voor de Kaapse primula. Teveel zon laat zijn bladeren verschroeien en tocht wordt niet gewaardeerd. Als u hem in de zomermaanden buiten zet, moet u hem niet in de regen laten staan, want dat zorgt voor vlekken op zijn blad. Haal hem ook ruim op tijd naar binnen voor de temperaturen zakken, want vanwege zijn voorliefde voor warmte, verdraagt hij temperaturen onder de 10 graden niet.

Een koelere overwintering komt hem wel ten goede, maar zorg er ook dan voor dat de temperatuur niet lager dan 10 graden komt. Plaats hem in het voorjaar weer in een warm vertrek, zodat de bloei gestimuleerd wordt.

Kaapse primula

Water geven

Houd de grond steeds licht vochtig, maar zorg er zeker voor dat hij niet doorweekt raakt. Bij deze plant is het het handigste om van onderaf water te geven. Giet daarvoor water in de buitenste sierpot, als hij daarin staat of zet hem op een schotel met water en giet het eventuele overtollige water na een half uur weg. Zorg er in elk geval voor dat er bij het gieten geen water op zijn blad terecht komt. Als de plant ’s winters minder warm staat, is zijn waterbehoefte kleiner, maar laat hem ook dan niet geheel opdrogen voor u opnieuw water geeft.

Geeft tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten.

Vanwege zijn zachte behaarde blad, moet u deze plant niet sproeien, aangezien het blad dan kan smetten. In de omgeving van de plant sproeien kan wel, zo lang u de plant zelf maar niet raakt.

Kaapse primula

Bloei

De bloemen verschijnen aan bloemstelen en kunnen de kleuren wit, lila, roze of paars hebben. De bloei kan de hele zomer aanhouden, zeker als u steeds de uitgebloeide bloemen verwijdert. Zodat de energie van de plant naar de nieuwste bloemen gaat. Er wordt ook een soort verkocht met 1 groot blad, met in de kern daarvan de bloeistelen.

Kaapse primula

Snoeien

De Kaapse primula hoeft niet gesnoeid te worden, maar u kunt hem in het voorjaar tijdens het verpotten wel eventueel scheuren en de delen in verschillende potten terug plaatsen.

Verpotten

Geef de Kaapse primula elk jaar een verse laag potgrond en geef hem als de pot te klein geworden is meteen een grotere maat pot of scheur hem op dit moment om de plant te verjongen.

Geef een reactie

Reactie

    Bijtjebij says:

    Vraag bij de streptocarpus met dat reuzenblad word een een plastic koker geleverd ,moet je hem daarin laten zitten of is dit alleen voor ondersteuning in de winkel en voor transport naar huis.