Gloxinia

Gloxinia: Sinningia speciosa

Bij veel kamerplantenliefhebbers zal de Sinningia speciosa vooral bekend zijn onder de naam Gloxinia, maar hij gaat alweer een tijdje door het leven met zijn nieuwe naam.

Standplaats

De Gloxina heeft een warme plek nodig, zonder in de volle zon te staan. Geef hem dus een lichte plek in de woonkamer, zonder direct zonlicht. Hij houdt van gelijkmatige omstandigheden, dus voorkom grote temperatuurverschillen of tocht. Toch kan de Gloxinia in de zomermaanden ook prima in de tuin staan. Zorg er in dat geval ook voor dat ze niet in de volle zon staan.

Gloxinia

Water geven

Tot en met de bloei mag de grond van de Gloxinia niet uitdrogen, zonder doorweekt te raken, want dan zal de knol wegrotten. Geef daarvoor regelmatig kleine beetjes water. Dat doet hem meer goed, dan eens per week een grote hoeveelheid. Zorg er bij het water geven voor dat u de fluweelachtige bladeren daarbij niet raakt, dus giet op de grond zelf of van onderaf, op een schotel. De Gloxinia is een tropische plant, dus geef hem liefst lauw water. Als u de beschikking heeft over regenwater is dat helemaal ideaal.

Omdat water op het blad niet goed verdragen wordt, moet u de Gloxinia dan ook niet sproeien. Aangezien hij een hoge luchtvochtigheid juist weer wel waardeert, kunt u hem indirect sproeien, door de omgeving rondom de Gloxinia te sproeien, maar niet de plant zelf.

Tijdens het groeiseizoen elke 2 weken wat plantenvoeding tijdens het gieten geven.

Gloxinia

Overhouden

Na de bloei sterft de plant uiteindelijk bovengronds af. Afhankelijk van de kwaliteit van de knol kunt u de plant overhouden en opnieuw opkweken. Stop daarvoor in het najaar, na de bloei met water geven. Knip de eenmaal verdroogde stengels af en ontdoe de knol en wortels van aarde. Bewaar de knol vervolgens droog en bij een temperatuur van ten minste 10 graden. Eind januari of in februari kunt u de knol vervolgens weer oppotten in potgrond. Zet de pot op een warme plek en geef eerst matig en vervolgens weer regelmatig water. De knol gaat dan weer bladeren en uiteindelijk bloemen produceren, waarna u het proces herhaalt.

Knollen opkweken

De Gloxinia is te koop als bloeiende plant, maar ook als knol, die u zelf thuis kunt opkweken, zoals hierboven beschreven.

Geef een reactie