Dierendag

Hoe zit het? Waarom vieren we dierendag?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom vieren we dierendag?

Franciscus van Assisi

Deze feestdag hebben we te danken aan de katholieke heilige Franciscus van Assisi, die leeft van 1182 tot 1226. Hij staat bekend om zijn liefde voor de natuur en vooral voor dieren. Volgens de overlevering kan hij zelfs met dieren praten en ziet hij ze als zijn broeders en zusters. Franciscus van Assisi overlijdt op 3 oktober 1226, maar zijn herdenkingsdag valt sindsdien 1 dag later. En daarom is dierendag overal op de wereld op 4 oktober.

De 1e dierendagen

Dat is althans het geval sinds 1929. In de jaren daarvoor zijn al meerdere feestdagen voor dieren georganiseerd. Maar sinds 1929 is 4 oktober dus de officiële Werelddierendag, na een initiatief van de Tsjechische Ilse Winter. Dit is ook te danken de inspanningen van de Duitse schrijver Heinrich Zimmermann. Hij is in de jaren 20 de uitgever van het tijdschrift Mensch und Hund. Zimmermann maakt zich sterk voor dierenrechten en dierenwelzijn, waarmee hij mensen over de hele wereld inspireert. Nederland beleeft in 1930 de primeur. In dit artikel vindt u diverse archiefbeelden van dierendag in Nederland, van de jaren 30 tot de jaren 70.

Wat zijn de vaste tradities op dierendag?

Tegenwoordig vieren we dierendag door onze huisdieren in het zonnetje te zetten. In de loop der jaren zijn huisdieren steeds meer gezelschapsdieren voor de mens geworden, in plaats van praktische vleesproducenten of waakdieren. Deze band tussen mens en dier staat centraal op dierendag. Daarnaast is het een katholieke traditie, met de legende van Franciscus van Assisi in het achterhoofd. Op 4 oktober kunt u uw huisdier laten zegenen.

dierendag
Lees ook: Emina Zorlak: dierendag is tacodag!

Wie zijn bekende voorvechters van dierenrechten?

Actrices Miryanna van Reeden en Georginia Verbaan maken zich al jarenlang sterk voor de Dierenbescherming. “Ze zeggen wel eens dat je de beschaving van de samenleving kunt afmeten aan hoe er met dieren wordt omgegaan. Ik denk dat dit zo is en dat het belangrijk is dat wij voor dieren zorgen”, aldus Verbaan in deze video van Tijd voor MAX. Acteur Kasper van Kooten, tv-presentatrice Loretta Schrijver, striptekenaar Jan Kruis en tv-presentator Jan Versteegh zijn andere bekende dierenvrienden. Buiten Nederland zijn er uiteraard ook veel bekende voorvechters van dierenwelzijn. De populaire zangeres Billie Eilish, Queen-gitarist Brian May en acteur Brad Pitt bijvoorbeeld.

Wat kunt u doen voor de dieren?

Als u zelf een huisdier heeft, is 4 oktober natuurlijk dé dag om extra uit te pakken. Dat hoeft u niet te doen door ze simpelweg meer eten te geven. Uw huisdier verwennen kan op nog meer verantwoorde manieren, zoals wij in dit artikel uitleggen. Maar dierendag is er niet alleen voor de huisdieren, maar ook voor vergeten en bedreigde diersoorten. De Dierenbescherming maakt zich sterk voor deze dieren en ondersteunt de dierenambulance. Daar is echter geld voor nodig en daarom organiseert de Dierenbescherming ieder jaar een collecteweek in oktober, de week van dierendag. Hier leest u meer over de activiteiten van de Dierenbescherming.

(Bron: Geschiedenis Beleven, Today’s Veterinary Nurse, De Marne Nieuws, Dierenbescherming, Katholiek.nl, Animals Today, Dagblad van het Noorden, Hulphond Magazine, The Vegan Indians. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie