Plofkip weg uit supermarkten

De snelgroeiende vleeskuikens verdwijnen begin volgend jaar uit 3 grote Nederlandse supermarkten. Vanaf 2016 halen Albert Heijn, Jumbo en Lidl de plofkip uit de schappen.

Omslagpunt

Plofkippen groeien als kuikens binnen 6 weken uit tot een volwassen kip in stallen waar ze met 20 soortgenoten op 1 vierkante meter leven. Welzijnsorganisatie Wakker Dier pleit al sinds 2012 tegen de plofkip en spreekt van een doorbraak: “Bijna de helft van de Nederlandse kipconsumptie is hiermee in één klap plofkipvrij. Het is nog niet het welzijnsniveau dat we willen, maar wel een omslagpunt om bij stil te staan.”

Vervangende kip

Voor de plofkip komt een ander type kip in de plaats. Volgens de supermarkten zit deze kip qua welzijn tussen de plofkip en de kip met 1 Beter Leven-ster van de Dierenbescherming in. Albert Heijn en Lidl stappen 1 januari over, Jumbo volgt half februari. Alleen de verse kip wordt vervangen in de schappen, de vleeswaren niet.

Focus op horeca

Wakker Dier gaat zich nu richten op de horeca, waar ze de plofkip nog gewoon verkopen. “Het zit in vleeswaren en snacks en staat nog verrassend vaak op de menukaarten van restaurants en kantines. Het wordt hoog tijd dat ook restaurantketens en achterblijvende A-merken de plofkip in de ban doen”, aldus Wakker Dier.

Mijdt u de plofkip in de supermarkt?

Geef een reactie

Reacties (12)

  ineke18 says:

  Er zijn genoeg mensen die het moeilijk hebben en blij zijn met plofkip.

   Rob075 says:

   Ik sta onder bewind. Rook shag (ja stoppen is gezonder en goedkoper.. Maar nee)
   Plofkip, knalvee noem maar op is het enige vlees wat ervoor zorgt dat ik (hopelijk) om de dag een stukje vlees op mijn bord heb. Ik moet het puur hebben van goedkope vlees en groenten. Ik krijg namelijk € 2,00per week te veel om gebruik te mogen maken van de voedselbank. € 30,00 per week is namelijk niet veel om verse groente en zeker vlees te kopen. Het afstruinen van de supermarkten naar goedkoop vlees dat in de aanbieding is door bv. korting omdat de verkoopdatum verstrijkt is een tijdrovende bezigheid en heb daar niet altijd tijd voor omdat ik gewoon werk.
   Ik maak me dus niet druk of de kip, kalf, koe of varken in een megastal o.i.d. opgegroeid is.

   Harm Bos says:

   Ik ben het helemaal met u eens ineke18
   wij die het beter hebben willen hiermee de mensen die het slechter hebben getroffen het laatste stukje vlees uit hun, en hun kinderen mond houden.
   en plof dit of dat, bewijs het eens, net zoals de bio groenten of vlees, nee het woordje bio en uitloop, etc zijn alleen maar worden die u meer geld in de winkel kosten, maar geven geen garantie op het feit dat het dier een beter leven heeft gehad, of dat men onbespoten aardbeien koopt.
   Laatik een sticker plakken op de voedselketens zoals jumbo, a.h. etc
   Schaf de belasting op voedsel af !

  RABE says:

  Ik eet geen plofkip.
  Mensen die het wat moeilijker hebben kunnen natuurlijk tegenover de duurdere kip ook weer een bal gehakt eten.
  Zo verdeel je de uitgaven een beetje
  En zo kun je voor ongeveer 3 euro per persoon eten.
  Een beetje creatief zijn in de keuken en je komt zonder pakjes en zakjes voordelig de week door.
  Dus niet klagen maar de keuken ingaan met de koopjes van de week.

   Harm Bos says:

   Wellicht hebt u gelezen dat burgers met een laag inkomen/uitkering korter leven dan degenen die het iets breder hebben.
   Voedsel is van eminem belang, om gezond te kunnen leven.
   Creatief in de keuken zijn, kan, maar helpt niet erg als je toch al geen stukje vlees kan kopen, en je je kinderen voor de zovleeste keer nee moet verkopen.
   Deze sociale armoede moet toch echt van tafel anno 2016 ????
   Ik ben zowiezo voor het afschaffen van belasting op voedsel.
   Eenieder moet in de gelegenheid worden gesteld, goed en voedzaam eten te kunnen kopen, telt u eens op, wat men per maand aan belastingen betaald aan consumentie, en dan heb ik het alleen over voedsel.
   Iemand met een laag inkomen/uitkering kan die euro”s beter gebruiken, om WEL dat betere stukje vlees te kopen, of dat verse brood, en niet de ”afgeprezen”35% korting producten die dehoudbaarheid bijna hebben overschreden.
   Wij met een goed inkomen hebben goed praten, maar verzet u zich eens in een ander zijn situatie.

   Rob075 says:

   Weet u ook zeker dat Sinterklaas bestaat, Doornroosje echt was en Jezus onder ons leeft?
   (Zie mijn andere reactie die mijn scepticisme verklaart)
   btw. ik kan goed koken (ben kok geweest), en ben creatief maar het lukt mij niet om voor drie euro dagelijks een variërend gezonde maaltijd bij elkaar te sprokkelen.

   Truudje White Flower says:

   Helemaal mee eens pimendevis, hoewel ik alleen biologisch vlees eet.
   gewoon een paar boeren aflopen dan weet je wat je eet, ik hoef geen antibiotica e.d.in mijn vlees.

  Rogier Koster says:

  Nee zolang het nog te koop is en stukken goedkoper dan het alternatief, alhoewel ik weet niet of Albert Heijn ze nog verkoopt. Er zijn ook consumenten in Nederland die er minder wakker van liggen.

  Harm Bos says:

  Een overtrokken stelling.
  Het is net zoals met bio groenten of bio vlees, u kunt mij en anderen niet verzekeren dat bio vlees, echt op de wei heeft lopen grazen, of nog idiotere dingen.
  Dit is echt een hype van de laatste tijd.
  Plof kipppen, misschien zijn dat wel de kippen die vrij hebben kumnen lopen, en de bio kippen niet, u hebt geen bewijs ervoor, en met een sticker is het ook niet aangetoond dat die kippen een beter leven hebben gehad.
  Ja, de consument in de maling nemen met het woordje BIO, zodat u enkele euro”s meer mag betalen voor een stukje vlees.
  Ik ben het eens met Ineke 18, mensen met een uitkering, of die moeilijk rond kunnen komen, zijn aangewezen op dat stukje vlees, en dan kan het ook nog maar eens 1 keer in de week.
  Ja, je zult maar kinderen hebben en ze geen stukje vlees voor kunnen zetten.
  De BIO dit, en vrije uitloop dat is te ver doorgeschoten, bewijzen zijn er niet.
  Dus, plofkip? ook op mijn bord ja, of…breng alle producten over de gehele linie qua kosten omlaag, en beter nog:
  Schaf de belasting op voedsel AF !!!!!

   Truudje White Flower says:

   Harm Bos , gewoon gaan kijken waar je eten/ vlees vandaan komt dan piep je wel anders.
   Eet smakelijk en lees vooral ook eens de achterkant wat er aan toegevoegd wordt!

  kristien12 says:

  Vooral grote gezinnen met een laag inkomen kunnen geen duur vlees kopen. Ik heb AOW en koop 1 keer per maand een biologische kipfilet of soms 2 gewone als ik bami of nasi maak. Mensen met weinig geld gaan niet eerder dood, behalve als ze te veel vette en ongezonde dingen eten en drinken maar dat geldt ook voor de rijken. Alles met mate.

  pietervdm says:

  hallo allemaal, ik ben een gewone consument en woon vlak bij een kuikenmesterij. mijn bevindingen: het stinkt er, de dieren zien nooit buiten lucht, er wordt te veel antibiotica gegeven, ze leven in een constante temperatuur van meer dan 30 graden in een zeer afwijkend dag en nacht ritme, ze worden te zwaar voor een kip van 6 weken en kunnen dus niet meer goed lopen.
  waarom heet het een plofkip?
  als er in zo een mesterij brand uitbreekt dan proberen die kippen te vluchten maar kunnen nergens heen er ontstaat zo een hele stapel kippen maar en dat is heel erg om te zien daarnaast worden ze door de grote hete opgeblazen en dat geeft een ploffend geluid en dat is beslist geen leuk geluid vraag het maar eens aan de brandweerman die zo een brand moest blussen.

  al deze zaken blijven gewoon bestaan want aan de huisvesting verandert niets, elke verandering kost geld.
  vraag maar eens wat de kostprijs is en kijk maar eens wat u ervoor betaald het prijsverschil is enkele euro’s dus wie verdient er nu aan? als dat de mesterij zou zijn dan zouden ze wel snel verbetering aan brengen denk ik. maar die merkt er niets van de kippen moeten nu twee weken langer blijven en daar staan geen extra inkomsten tegenover. het gaat toch altijd om geld.