dierendag

Emina Zorlak: dierendag is tacodag!

Dat het op 4 oktober dierendag is weten de meeste mensen wel, maar wat minder bekend is en naar mijn mening eigenlijk jaarlijks op deze dag ook in onze agenda’s zou moeten staan is dat het eveneens tacodag is! U weet wel, de knapperige maistraktaties in de vorm van de letter U, met vulling die er bij elke hap weer uit valt…en daar gaat het dubbel fout! Want het is niet alleen een frustrerende manier van eten, maar dat wat wij als taco kennen is niet eens een taco! Dus laten we eens op de echte, heerlijke, zoals-het-volgens-de-Mexicanen-bedoeld-is-manier taco’s eten! Vandaag, om de heerlijke hap te eren, een lesje taco’s, inclusief makkelijk recept om echt indruk mee te maken!

Mex of Tex-Mex?

Als er een keuken is waar zo ontzettend veel verwarring en onduidelijkheden over bestaan wereldwijd, dan is dat volgens mij wel de Mexicaanse keuken. Dat komt omdat de mensen in de Verenigde Staten, en om precies te zijn in de staat Texas, door de immigratie een eigen draai gaven aan het lekkere eten van hun zuiderburen. Om het wat meer toegankelijk te maken voor de mensen uit Texas werd eten bijvoorbeeld gefrituurd en combinaties van ingrediënten gemaakt die niet meer leken op de originele recepten. Niets mis met fusion, natuurlijk, dus de combinatie van verschillende stijlen, maar als er dan daarna wordt gesproken over dè Mexicaanse keuken, dan is dat niet correct. Daarom wordt het ook wel de Tex-Mex keuken genoemd, wat een betere benaming is.

Taco of tostada of…?

Eén van de culinaire verwarringen is dan ook bij de taco ontstaan. Wij kennen taco’s als harde schelpen, maar dat is eigenlijk fout. Traditioneel is het een heerlijk zacht pannenkoekje waar de meest zinnenprikkelende smaakcombinaties op gaan (denk aan zuur, zoet, hartig, krokant; alles bij elkaar) en men het zelf tussen de vingers kan dubbelvouwen en van kan knabbelen. Het is eigenlijk bedoeld als klein hapje. Echter, in de supermarkt zijn de taco’s al kant-en-klaar opgerold als soort harde schelpen, gemaakt van gefrituurd, knapperig deeg, dat bij elke hap in 1.000 kruimels uit elkaar valt en de vulling daarmee ook. In Mexico kennen ze dat eigenlijk niet. Wat in Mexico wel is gefrituurd, is een tostada. Dat is dan weer niet dubbelgevouwen, maar bedoeld als knapperige bodem, een soort krokante mini-pizza. Deze tostada’s kwamen eigenlijk na de taco’s, zodat men oude, hard geworden taco’s niet hoefde weg te gooien.

Betekenis taco

Over de oorsprong van het woord is men het ook niet helemaal eens. De 1 zegt dat het woord taco uit het Azteeks komt en zoiets betekent als “in het midden”, wat zou refereren naar de vulling als u de taco vouwt. Anderen zeggen dat het een verwijzing is naar een papiertje waarin vroeger buskruit werd verstopt, opdat mijnen konden worden uitgegraven met de explosie. Daarom zou de 1e eetbare taco ook wel “mijnwerkers-taco” hebben gegeten.

Mexicaanse taco’s met rokerige oesterzwammen

Ingrediënten (2 personen):

125 gram maismeel (van het merk PAN, dat is voorgekookt, gewoon bij de supermarkt te koop. Dit is noodzakelijk, anders mislukt het!)
150 milliliter lauwwarm water
0,5 theelepels zout (+ zout en peper)
olijfolie
150 gram oesterzwammen
1,5 eetlepels chipotlesaus
250 gram doperwten (diepvries)
Paar koriandertakjes
1 limoen
5 radijsjes

Bereidingswijze:

Doe het maismeel in een kom en voeg het water en het zout toe. Kneed met je handen tot een deegje en laat circa 5 minuten rusten.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Scheur de oesterzwammen en bak circa 20 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout en voeg de chipotlesaus toe.
Kook de doperwten circa 2 minuten. Giet de doperwten af en doe ze in een hoge maatbeker. Hak de steeltjes van de koriander en voeg toe. Pers een halve limoen boven de doperwten. Pureer de doperwten met de staafmixer grof. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Pluk wat van de korianderblaadjes. Snijd de rest van de limoen in partjes.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Maak 2 bolletjes van het maisdeeg en leg een bolletje tussen 2 vellen bakpapier. Rol met de deegroller het maisdeeg flinterdun. Steek er 3 rondjes uit van circa 10 centimeter (kan met een deksel van de pindakaaspot bijvoorbeeld). Doe de maisrondjes in de pan en bak zo’n 30 seconden. Draai de maisrondjes om en bak nogmaals 30 seconden. Draai nogmaals om en als het goed is gaan de rondjes nu opbollen. Bak nog circa 1 minuut en wikkel ze in een schone theedoek; op deze manier worden het zachte maistortilla’s. Herhaal met de rest van het maisdeeg.

Haal de minitortilla’s uit de theedoek en beleg eerst met de dopertwen. Leg hierop wat van de rokerige oesterzwammen. Verdeel hierover de radijsjes en korianderblaadjes en serveer met een limoenpartje.

Extra tip: Maak tortillachips van het overgebleven maisdeeg
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het maisdeeg dat overgebleven is nogmaals op en bak in de pan, zoals met de taco’s. Verspreid ze over een bakplaat en bestrijk lichtjes met olie. Bak circa 10 minuten. Draai ze om en bak nogmaals 5 tot 10 minuten.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie