Aantal dieren met Beter leven-keurmerk sterk gestegen

Een groter deel van de ‘consumptiedieren’ wordt diervriendelijker gehouden. Ten opzichte tot 2015 vallen er 5,5 miljoen meer varkens, runderen en kippen onder het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Met nu in totaal ruim 26 miljoen dieren is dat een kwart meer dan een jaar eerder.

Diervriendelijker

De Dierenbescherming heeft het keurmerk in het leven geroepen omdat 95 procent van de Nederlanders vlees eet en de verwachting niet is dat die snel vegetariër zullen worden. De Dierenbescherming kan niet voorkomen dat er dieren worden opgegeten, maar wil zich wel inzetten om de vee-industrie diervriendelijker te maken.

Supermarkten

Vooral varkens zijn het afgelopen jaar diervriendelijker gehouden. Het aantal varkens met een keurmerk nam met 40 procent toe. Ook de groei bij vleeskuikens met een keurmerk was groot: 28 procent meer. In de supermarkten liggen inmiddels 4000 producten met het keurmerk (een verdubbeling ten opzichte van 2015) en ook in soepen en honden- en kattenvoer wordt tegenwoordig vaak vlees met een ster verwerkt.

Beter Leven

Bron: ANP

Groei

Tegen de NOS geeft directeur van de Dierenbescherming Peter Verdaasdonk aan dat hij verwacht dat de groei van het aantal dieren met een keurmerk zal blijven toenemen. “Ik verwacht dat we in 2017 de grens van 100 miljoen dieren passeren.” Er worden in totaal tegen de 500 miljoen varkens, kippen en runderen gehouden in Nederland. Daarvan valt zo’n 5 procent onder het sterrensysteem van de Dierenbescherming, dus er zijn zeker nog stappen te nemen.

Initiatieven

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland voegt toe dat ook vanuit de markt zelf initiatieven genomen worden om het dierenwelzijn te verhogen. Dat is volgens hen niet per se te danken aan een keurmerk.

(Bron: NOS, Beter Leven)

Geef een reactie