Duur 02:15
Gepubliceerd op 4 oktober 2017

Geef dieren een kans

Jaarlijks raken tienduizenden honden en katten hun huis kwijt, omdat ze verdwalen, worden gedumpt of omdat er door omstandigheden niet voor ze kan worden gezorgd. Veel van deze honden en katten komen terecht in het dierenasiel. Maar niet alleen honden en katten. Ook konijnen, hamsters, cavia’s, exotische vogels en andere dieren worden naar het asiel gebracht. Deze dieren kunnen niet voor zichzelf spreken. De Dierenbescherming wil deze dieren een kans geven. 

Hondenhandel

Een probleem dat steeds vaker voorkomt is hondenhandel. Het gaat hier om handelaren die niet het welzijn van de dieren voorop stellen, maar het als een productielijn zien. Het draait hier alleen maar om geld, want pups kunnen aardig wat opleveren. Een teef is normaal gesproken 2 keer per jaar loops, maar mag officieel maar 1 nestje per jaar, liefst nog minder, hebben. Deze fokkers geven daar niets om en willen zoveel mogelijk pups produceren. Na 5 jaar is het teefje helemaal op en wordt ‘ingeruild’. Een schimmige en zeer dieronvriendelijke wereld.

Op dit moment gebeurt het veel met kooiker hondjes. Die zijn erg populair. De handelaren verkopen de pups via advertenties. Ze laten de kopers geloven dat de hondjes in huiselijke kring zijn groot gebracht, maar het tegendeel is waar. De Dierenbescherming waarschuwt mensen zich niet te laten misleiden door deze advertenties en ook goed na te denken alvorens een huisdier aan te schaffen. Kijk op internet ook verder of er meer bekend is over de fokker/handelaar en probeer na te gaan of de omstandigheden waarin de dieren leven goed is. Veel van deze dieren hebben nog nooit daglicht gezien en zijn niet gesocialiseerd. Heel vaak ontstaan er problemen met de pup, maar de garantie gaat tot aan de deur. De handelaar geeft nul op rekest als de koper meer wil weten. Door de gedragsproblemen worden in veel gevallen deze honden weggedaan en die komen dan in het dierenasiel terecht.

Inspecteurs

Ook de inspecteurs van de Dierenbescherming zetten elke dag alles op alles om dierenleed te bestrijden. En dat is hard nodig, want jaarlijks worden er in ons land duizenden dieren mishandeld, verwaarloosd of gedumpt.

Miryanna van Reeden is met een Dierenambulance van de Dierenbescherming mee op pad gegaan en hoort wat zij dagelijks tegenkomen. De ambulances worden veelal bemand door vrijwilligers en rukken ieder jaar vele tienduizenden keren uit om dieren te helpen en te vervoeren. Ze komen tijdens deze ritten allerlei soorten dieren tegen. Van huisdieren als honden, katten en konijnen tot in het wild levende dieren als vogels, eekhoorntjes en egels.

De Dierenbescherming

Het ideaalbeeld van de Dierenbescherming is dat de mens in de samenleving een duurzame invulling geeft aan het welzijn, de gezondheid en integriteit van het dier. De organisatie heeft in de afgelopen jaren onder meer gezorgd voor de totstandkoming van wetten die dieren effectief beschermen. Maar nog steeds is de Dierenbescherming hard nodig, want helaas blijven de meldingen van verwaarlozing en mishandeling van dieren dagelijks binnenstromen.

Dieren, dierenbescherming

De medewerkers en vrijwilligers in dierenopvangcentra en op de dierenambulances van de Dierenbescherming en de inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming helpen jaarlijks tienduizenden dieren in nood. Een pittige, maar ook dankbare klus. Zij doen dit met hart en ziel, maar ondanks hun goede werk zijn er elke dag weer nieuwe dieren die hun hulp hard nodig hebben.

Steun de Dierenbescherming. Bel 0800 – 8113 (gratis) over word online donateur.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer