voorwas

Gebruikt u alle 3 de vakjes van de wasmachine? Tip: die van de voorwas maakt de was schoner

Een wasmachine heeft over het algemeen een wasmiddellade met 3 vakjes. 1 waar het wasmiddel in kan en 1 voor de wasverzachter. Maar waar dient het 3e vakje dan voor? Veel mensen gebruiken deze functie niet (meer), maar hij is bedoeld voor de voorwas. Wat heel effectief is in het geval van de wat moeilijkere vlekken.

Voorwas

In de wasmiddellade zijn de vakjes over het algemeen voorzien van een cijfer of symbool, die aangeven waarvoor ze bedoeld zijn. Het vakje voor het voorwasmiddel is te herkennen aan I of 1. Het is meestal een wat kleiner vakje. Wanneer u sterk vervuilde was heeft, is het raadzaam om deze functie te gebruiken. Op die manier spoelt u de was eerst voor, voordat er daadwerkelijk wordt gewassen. U heeft hier een speciaal voorwasmiddel voor nodig. Gebruikt u een wasprogramma zonder voorwas, dan kan dit vakje leeg blijven.

Tegenover het AD zegt schoonmaakgoeroe Marja Middelkoop: “Ik schat dat zo’n 80 procent van de mensen deze functie niet meer gebruikt.” Maar een voorwas kan zeer vieze was dus veel schoner maken. Iets wat af en toe zeker van pas kan komen.

waspoeder
Lees ook: Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is beter?

Hoofdwas

Het vakje van de hoofdwas is meestal het grootste bakje. Hij wordt met een II of 2 aangegeven. Wanneer u geen voorwasmiddel of wasverzachter gebruikt, hoeft u alleen dit vakje te gebruiken. Gebruik niet te veel wasmiddel, want het maakt de was beslist niet schoner, het kost onnodig veel geld en de wasmachine kan er zelfs door gaan stinken. Hoe u de juiste dosering berekent, vertellen we in een eerder artikel. Soms zit er een schuifje in het vakje. Dit zorgt ervoor dat een vloeibaar wasmiddel niet direct de machine in spoelt.

Wasverzachter

Daarnaast is er ook nog een vakje voor een eventuele wasverzachter. Hierop staat meestal een ster, zon of bloem. Een wasverzachter maakt de was zoals de naam al zegt, zachter, en geeft meestal ook een aangename geur af. Toch zijn er ook redenen om het niet te gebruiken, zoals we in een eerder artikel uitleggen.

Waspods

In plaats van een vloeibaar wasmiddel of waspoeder kunt u ook nog waspods gebruiken. Die worden vaak in de wastrommel gedaan, maar sommige wasmachines hebben er een speciaal vakje voor in de wasmiddellade.

Voorwassen zonder voorwasprogramma

Wilt u liever wat energie besparen en dus geen gebruik maken van het voorwasprogramma van uw wasmachine? Dan is het een goed alternatief om erg vies wasgoed te laten weken in een voorwasmiddel. Vul daarvoor een emmer met lauwwarm water en voeg het middel daaraan toe. Laat de kledingstukken die u grondig wilt reinigen zo een nachtje staan en was ze dan alsnog in de wasmachine.

(Bron: Archief, AD, Coolblue, Expert, Kieskeurig. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie