handen wassen

Hoe zit het? Is 20 seconden handen wassen ook buiten coronatijd de norm?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is 20 seconden handen wassen ook buiten coronatijd de norm?

20 seconden

Tot maart 2020 zijn er vermoedelijk maar weinig mensen die bijhouden of ze wel 20 seconden lang hun handen wassen. Sinds de komst van het coronavirus is dit veranderd en is 20 seconden de regel. Is de 20 seconden-norm speciaal voor het coronavirus in het leven geroepen, of is dit ook buiten coronatijd om een handige richtlijn? Het coronavirus is immers niet de enige potentiële ziekmaker waarmee de handen in aanraking komen. Wij vragen het aan een woordvoerder van gezondheidsinstituut RIVM.

Altijd noodzakelijk

“Als je iets tegen micro-organismes wil beginnen, is 20 seconden hand wassen noodzakelijk”, luidt zijn antwoord. Het maakt volgens de woordvoerder helemaal niet uit welke micro-organisme er aan uw handen kleeft. Het is dus niet zo dat de 20 seconden-regel bij het coronavirus ‘hoort’; het is van toepassing op werkelijk alle ziekteveroorzakende virussen, bacteriën en gisten die er zijn.

Handen wassen
Lees ook: Wast u nog vaak genoeg uw handen? Deze dokter denkt van niet

Waarom 20 seconden handen wassen?

Hoe het komt dat u 20 seconde nodig heeft om nare minibeestjes schade toe te brengen? Dat heeft te maken met het handoppervlakte en de samenstelling van de micro-organismes. De ziekmakers kunnen op elk gedeelte van uw hand terechtkomen, waardoor u de hele hand dus goed moet wassen. Dit kost uiteraard een aantal seconden.

Daarnaast hebben de bacteriën, gisten of virussen tijd nodig om af te breken. Door de handen met zeep te wassen worden de micro-organismes uit elkaar getrokken, waardoor ze onschadelijk worden gemaakt. Niet elke ziekmaker heeft dezelfde structuur, maar volgens het RIVM is 20 seconde genoeg om er zoveel mogelijk te vernietigen.

Informatie over hoe u de handen goed wast, vindt u op de website van het RIVM.

(Bron: RIVM, voedingscentrum, CDC)

Geef een reactie