Hierom is het belangrijk om op de temperatuur in uw koelkast te letten
Publicatiedatum: 24 december 2024
Rondom de feestdagen zit de koelkast vaak vol met allerlei lekkernijen. Alleen wilt u hier niet ziek van worden, dan is het (onder andere) belangrijk om de temperatuur van uw koelkast goed in te stellen. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en hoe een paar graden meer of minder al verschil kan maken.
Geef ziekteverwekkers in uw koelkast geen vrij spel
Wanneer de temperatuur in uw koelkast te hoog is, is er een verhoogde kans dat u ziek wordt van een schimmel of bacterie op uw eten. De bekendste ziekteverwekkers hierbij zijn Salmonella en de E.coli-bacterie. Die zullen we in dit artikel daarom vooral aan bod laten komen. Hoe hoger de temperatuur, hoe blijer zij worden. Uit onderzoek van de Japanse Kidai Universiteit blijkt namelijk dat de E. coli-bacterie sneller groeit bij temperaturen vanaf 7 graden. Salmonella groeit al sneller bij temperaturen vanaf 5 graden.
Van besmet voedsel kunt u goed ziek worden
Van zowel Salmonella, als de E.coli-bacterie bacterie kunt u (flink) ziek worden. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en koorts. Bij jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met weinig weerstand kunnen de gevolgen zelfs ernstiger zijn.
Besmetting kan overigens ook gebeuren door iemand een hand te geven die de ziekteverwekker draagt (en uw handen daarna niet te wassen) of door (andere) onhygiënische omstandigheden. Zo nu en dan eens een extra doekje door de koelkast halen kan daarom ook geen kwaad.
De juiste temperatuur in uw koelkast
Hoewel de verhoogde temperatuur dus kan zorgen voor (extra) ziekteverwekkers, heeft nog niet iedereen de juiste temperatuur ingesteld in de koelkast. Volgens een eerder onderzoek van het Voedingscentrum zet 1 op de 4 huishoudens de koelkast te warm. De temperatuur staat dan op 7 graden of zelfs warmer. Het advies is daarom ook om de koelkast op 3 of 4 graden Celsius te zetten. Hiermee blijft eten en drinken goed en krijgen bacteriën en schimmels zo min mogelijk kans.
Producten die gevoelig zijn voor ziekteverwekkers
Er zijn verschillende levensmiddelen die (extra) gevoelig zijn voor ziekteverwekkers. Zo kan Salmonella vooral voorkomen bij rauw vlees, rauwe eieren, rauwe groente en fruit of verse kruiden. Maar soms zit het ook op producten waarvan het niet snel wordt verwacht, zoals chocolade. Bijvoorbeeld doordat de melkpoeder in chocolade gemaakt is van dierlijke producten of door apparatuur dat besmet is geraakt.
Besmetting door E. coli kan vooral voorkomen bij rauw vlees (filet americain valt hier ook onder), rauwe groenten zoals sla en kiemgroenten, rauwe melk (of iets dat gemaakt is van rauwe melk) en rauw deeg of beslag.
Let ook op de temperatuurverdeling in uw koelkast
Zet vlees en vis bij voorkeur altijd onderaan in de koelkast, want dit is de koudste plek. Bovendien kunnen er op deze manier geen eventuele sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Sommige koelkasten hebben overigens ook een speciaal koelvak voor dit soort producten.
(Bron: RIVM, Voedingscentrum, Margriet. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb altijd geleerd om vlees e.d zo laag mogelijk in de koelkast te leggen,daar zou het het koelste zijn en mocht het vlees gaan druppen/lekken dan zou dat niiet op andere levensmiddelen terechtkomen!
Ja, precies. Ik weet ook niet beter dan dat. Ik zou wel willen weten hoe het nu precies zit. Mogelijk is het anders met nieuwe apparatuur? Ik heb wel een 0-graden vak voor bijvoorbeeld vlees en vis en een apart vak voor kaas, groenten e.d. Maar hoe zit het dan in de rest van de koelkast?
In mijn koel/vriescombinatie is de laagste temperatuur onderin het koelgedeelte. Eigenlijk te koud. Groente is vaak licht bevroren. Het verhogen van 4 naar 6 graden heft dit probleem op. Maar dan wordt het vriesgedeelte niet koud genoeg
L.S Degene die dit artikel schreef is een grote sprookjes verteller,! —– Voedingscentrum zegt het volgende:
Volgens het Voedingscentrum en Business Insider zijn de volgende gedeeltes van de koelkast geschikt voor de volgende producten12:
Bovenste lades: Aangebroken verpakkingen met producten die je niet hoeft te koken, zoals salades en augurken.
Middelste lades: Kliekjes en zuivel als kaas, boter en melk.
Bovenste schappen (4-6°C): Restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen.
Onderste schap (0-4°C): Afgedekt vlees, vis en charcuterie.
Groente- en fruitbakken (4-6°C): Groente en fruit.
Koelkastdeur (6-8°C): Boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Tot slot kan het ook nog handig zijn om te weten hoe de temperatuurverdeling in uw koelkast werkt: bovenin de koelkast is het vaak kouder dan beneden. Leg bijvoorbeeld ….. HEEL ERG LEUGENS STAAN HIER, TOTALE ONZIN!!!!!!
Beste Hans,
Voor onze artikelen raadplegen we verschillende bronnen en dat doen wij zo zorgvuldig mogelijk.
Echter naar aanleiding van uw oplettende reactie en die van andere lezers is het artikel aangepast.
Met vriendelijke groet,
Redactie MAX Vandaag