schoenen

Hoe vies is het om schoenen aan te houden in huis?

In veel landen is het heel gewoon om de schoenen uit te doen bij het betreden van een huis, maar in Nederland houden sommige mensen ze aan in huis. Wat voor bacteriën worden er op deze manier door het huis verspreid? En zijn die schadelijk voor de gezondheid?

Schoenen onderzocht

Schoenzolen zijn een dankbare plek voor micro-organismes zoals bacteriën. Bacteriën die ook in uw huis komen als u uw schoenen aanhoudt in huis. Welke u zoal op deze manier mee naar binnen neemt? Een Amerikaanse studie van de Universiteit van Arizona uit 2008 laat zien dat dit er behoorlijk wat zijn.

Gevonden ziekmakers

De betrokken wetenschappers laten een aantal mensen 10 weken lang een nieuw paar schoenen dragen en onderzoeken de schoenen vervolgens op virussen van bacteriën. Tijdens het onderzoek vinden zij onder andere concentraties van poepbacterie e.coli, die onder andere diarree en – in heel ernstige gevallen – hersenvlies ontsteking kan veroorzaken. Ook de klebsiella pneumonia bacterie wordt aangetroffen. Dit is een ziekmaker die bij mensen met een verminderde weerstand bijvoorbeeld voor longonsteking kan zorgen. Daarnaast vindt men ook de serratia marcescens bacterie, waar men luchtweginfecties van kan krijgen.

Dit soort micro-organismes zitten niet alleen op de zool van uw schoenen, maar ook op de schoen zelf. De Amerikaanse studie laat zelfs zien dat er meet e.coli-bacteriesporen op de schoen zelf zijn gevonden dan op de zool. Ook wordt aangetoond dat de schoen wassen helpt om het weg te krijgen.

witte schoenen
Lees ook: Witte schoenen schoonmaken en schoon houden

Wordt u er ziek van?

Hoewel het natuurlijk niet zo fris is om allerlei bacteriën door uw huis te verspreiden door uw schoenen aan te houden, is de kans erg klein dat schoenzool-bacteriën u ook daadwerkelijk ziek maken. Voordat dit gebeurt, moeten zij wel op een of andere manier uw lichaam weten binnen te dringen. Raak dus bij voorkeur niet uw gezicht aan nadat u net uw schoenen heeft uitgetrokken en eet geen voedsel van de vloer. Ook als u dit wel doet, is de kans dat u hier echt ziek van wordt nog vrij klein. Het is te vergelijken met briefgeld; dat wordt ook door iedereen aangeraakt en nooit gewassen, maar ziek wordt men er niet direct van. Daarnaast verspreiden schoenzolen ook niet enorme hoeveelheden ziekmakers tegelijk, waardoor ze binnenshuis niet direct gevaar voor de gezondheid vormen. Vermoedelijk krijgt u een groot aantal van de bacteriën en virussen weer weg door de vloer goed te reinigen.

(Bron: Ciri Science, New York Times, RTL Nieuws, University of Arizona)

Geef een antwoord

Reactie

  1. geerte says:

    ik doe altijd de schoenen uit